Zastupitelé dnes schválili studii na obnovu Buďánky

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
ČTK
26.06.2008 20:55
Praha

Praha - Zastupitelé páté pražské části dnes schválili technicko-ekonomickou studii obnovy někdejší dělnické kolonie Buďánka. Rekonstrukce se odhaduje na 350 milionů korun, provede je společnost Geosan Alfa. Ta předpokládá, že stavební práce by mohly začít na přelomu let 2010 a 2011.
    "Je to nejlepší návrh, který jsem viděl," řekl na jednání zastupitel Miroslav Tichý (ODS) s tím, že je potřeba jednat rychle, protože devastace postupuje mílovými kroky. Podle záměru se má vrátit kolonie takřka do původního stavu. Některé domy budou restaurovány do přesné historické podoby, další budou obnoveny bez původních detailů. Jiné domy budou mít novodobý ráz. U  Plzeňské ulice by mělo vyrůst pět nových bytových domů. .
    "V nejbližší době zpracujeme podrobnou studii," řekl na dnešním jednání zastupitelstva zástupce investora. Studii pak předloží všem dotčeným orgánům, pokud ji schválí, připraví materiály pro územní řízení.
    V nových i původních domcích by měly převažovat byty. Podle zastupitelky Vlasty Váchové (ČSSD) je to pochopitelné, protože pokud má společnost provést úpravy, musí za to dostat protihodnotu. V kolonii bude obnovena restaurace, v níž možná bude i muzeum, v  přízemí domů u Plzeňské ulice budou obchody. Budovy u ulice bývaly, při jejím rozšiřování ale byly zbořeny.
    Společnost Geosan Alfa vyhrála předloni na podzim výběrové řízení na investora obnovy. Pokud bude její návrh obnovy Buďánky přijat, Praha 5 firmě prodá tamní pozemky. Navrhovaná cena je 31 milionů korun.
    Původní studie firmy počítala s mnohem razantnější přestavbou kolonie, kterou radnice nepřipustila. Nový plán se podle investora snaží sladit zájmy radnice, památkářů a investora. Ačkoli chce firma dotáhnout plán do konce, připouští, že záměr se nemusí uskutečnit. Není vyloučeno, že se nepodaří dospět k dohodě s úřady, skloubit starou a novou výstavbu nebo bude investor tlačen do příliš velkých kompromisů.
    Využití kolonie z poloviny 19. století řeší smíchovská radnice řadu let. Stav původních domků se stále zhoršuje, některé už musely být zbourány.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zajímavý článek : )
27.06.08 09:00
zobrazit všechny komentáře

Související články