V kroměřížských zahradách vznikne Národní centrum kultury

Vložil
ČTK
23.06.2008 23:05
Kroměříž

Kroměříž - V Podzámecké a Květné zahradě v Kroměříži vznikne Národní centrum kultury, které by mělo sloužit ke vzdělávání odborníků i široké veřejnosti. Investice, která zároveň počítá s celkovou obnovou unikátní památky, přijde na zhruba jednu miliardu korun. V případě získání prostředků od státu a Evropské unie začne centrum fungovat již počátkem roku 2010. ČTK to řekl ředitel Národního památkového ústavu v Kroměříži Jan Slezák.
    Unikátní Květná zahrada vznikla v letech 1665 až 1675. Je jedinou původně dochovanou zahradou z  tohoto období v České republice. Na začátku prosince 1998 byla společně s tamním Arcibiskupským zámkem a Podzámeckou zahradou zařazena do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V roce 2007 soukromá nezisková organizace Světový památkový fond zapsala obě zahrady do seznamu 100 nejohroženějších světových památek pro rok 2008. Vlastníkem zahrad a zámku je stát.
    Obě kulturní památky jsou ve značně zdevastovaném stavu, na němž se podepsaly zejména záplavy z konce minulého století. Tehdy vyvrátily přibližně stovku historických stromů. "Přesto si obě zahrady zachovaly to podstatné, co autenticky vypovídá o zahradním umění předchozích století," upozornil Slezák.
    Projekt za zhruba jednu miliardu korun se zaměřuje především na zachování a rozvíjení historického a kulturního dědictví v rámci světových památek. Národní centrum zahradní kultury pak podle Slezáka spojí minimálně ve středoevropském měřítku veřejnou prezentaci unikátního komplexu zahrad a zámku se vzdělávacím, odborným a metodickým centrem.
    Metodické centrum bude soustřeďovat přední odborníky na téma zahradní architektura, kteří se budou podílet na vytvoření metodiky pro obnovu a péči o historické zahrady a parky v  rámci celé republiky.
    Odborné centrum bude sloužit veřejnosti; v  prostorách badatelny budou moci zájemci studovat zámecké historické sbírky a především odbornou literaturu. Prohlédnout si budou moci stálou expozici o  zahradách i krátkodobé výstavy se zahradní tématikou.
    Vzdělávací centrum se pak bude orientovat na zvyšování kvalifikace zahradníků a pracovníků zabývajících se péčí o historickou zeleň.
    Na projektu včetně obnovy zahrad by se měl finančně podílet stát, Evropská unie, Zlínský kraj, město Kroměříž, Muzeum umění Olomouc a Česká zemědělská univerzita v Praze.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hetzer
hetzer
24.06.08 09:07
zobrazit všechny komentáře

Související články