Obyvatelé Podolí se obávají zastavění pozemků u vodárny

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
23.06.2008 12:25
Praha

Praha - Praha 4 navrhuje do nového územního plánu změnit současná hřiště mezi podolskou vodárnou a sokolovnou na obytnou plochu. Změna by umožnila zastavění tohoto území. To se ale nelíbí místním obyvatelům. Proti záměru radnice sepsali petici, kterou chtějí vedení města představit ve čtvrtek 26. června na veřejném projednávání územního plánu ve spořilovském kulturním domě.
    Radnice argumentuje tím, že hřiště jsou v nevyhovujícím stavu a využívají se pouze několikrát do roka. Po vybudování bytového domu by bylo podle starosty Pavla Horálka zrekonstruováno dětské hřiště, na zbytku hřiště u  sokolovny by vznikla ještě jedna sportovní plocha.
    Podle jednoho z  iniciátorů petice Jana Slavíka jsou hřiště nevyhovující pro vrcholový sport jen proto, že město nechce na jejich opravu dát peníze. Podle Slavíka by přesto o  jejich využívání měla zájem například základní škola sídlící na nedalekém Nedvědově náměstí.
    Podle starosty je hlavním důvodem, proč Praha 4 uvažuje o zástavbě, nedostatek peněz. "Potřebujeme rekonstruovat školy, parky, dětská hřiště, domy seniorů, stavět parkovací domy a podobně. Stát nám tolik peněz nedává. Je třeba si uvědomit, že zvýšení komfortu bydlení není zadarmo," uvedl Horálek. Už dříve odhadl, že městská část by za lukrativní pozemek v  Podolí mohla získat 40 milionů korun, za které by mohl být rekonstruován podolský dům pro seniory.
    Mluvčí Prahy 4 Markéta Aulová ČTK řekla, že městská část ale nechce rozhodovat bez ohledu na obyvatele. "Nechá si proto na toto území připravit studii. Až poté se rozhodne, zda návrh na změnu ponechá, či jej stáhne," poznamenala Aulová.
    Iniciátoři petice ovšem radnici nevěří. "Současné vedení podporuje masivní útoky developerů na jakékoliv plochy v Praze 4, které je možné zastavět," řekl ČTK Slavík. Podle něj tomu nahrává i fakt, že starosta dříve pracoval v developerské části stavební společnosti Skanska.
    Signatářům rovněž vadí, že vedení města o návrhu na změnu územního plánu obyvatele dostatečně neinformovalo. Městská část chystá tento týden veřejnou diskusi, podněty na změny územního plánu ale už byly odeslány na magistrát. Místní chtějí na tomto setkání seznámit vedení města s peticí, kterou už podepsaly zhruba čtyři stovky obyvatel.
0 komentářů
přidat komentář