V Olomouci bylo založeno Středoevropské forum, otevře se za 5 let

Vložil
ČTK
20.06.2008 18:50
Olomouc

Olomouc - V Olomouci byla dnes za účasti představitelů zemí visegrádské skupiny založena ojedinělá kulturní instituce nazvaná Středoevropské fórum. Je součástí Muzea umění a bude shromažďovat umělecké sbírky od poloviny 20. století. První návštěvníci do něj ale vstoupí až za pět let. Jeho stavba se chystá v proluce v Denisově ulici na pozemku sousedícím s muzeem.

    Spolu s ministrem kultury Václavem Jehličkou připojili své podpisy na zakládající listinu také státní tajemníci Polska, Slovenska a Maďarska. Po nich i představitelé samosprávy, rektor, arcibiskup a ředitel Muzea umění. Náklady na stavbu Středoevropského fora a rekonstrukci Muzea umění dosáhnou 500 milionů korun. Bude je platit stát prostřednictvím peněz z Evropské unie.
    Středoevropské forum bude podle ředitele Muzea umění Pavla Zatloukala shromažďovat syntézu uměleckých projevů - výtvarná, hudební, filmová a divadelní díla nejen ze zemí visegrádské čtyřky, ale také z Rakouska a Německa. Jeho součástí bude i archiv kulturní činnosti v letech 1945 až 1989.
    "Samozřejmě už máme základy sbírek, protože se touto problematikou zabýváme již deset let," řekl ČTK Zatloukal. Na představitele ostatních zemí ale apeloval, aby jejich instituce pomohly nově vzniklému foru s jeho "zaplněním".
    Zatloukal doufá v to, že forum časem přiláká do Olomouce také více turistů z jeho zakládajících zemí. "Zcela určitě to povede k větší kulturní výměně, protože o moderní umění je ve světě velký zájem a v Olomouci je v symbióze s úžasnou historií," prohlásil Jehlička.
    Olomoucké Muzeum umění zahrnuje v sobě i Arcidiecézní muzeum a je třetí největší institucí svého druhu v ČR. Spravuje na 200.000 sbírkových předmětů z oblasti malířství, sochařství, ale i grafiky a architektury.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
otřesná novostavba s pochybným účelem
Karel Dvořák
20.06.08 09:48
re
honza
20.06.08 09:34
v klidu..
Ody
20.06.08 10:13
betonový protiletadlový kryt
Karel Dvořák
20.06.08 11:23
re
honza
20.06.08 11:57
zobrazit všechny komentáře

Související články