O prostory bývalého Stalinova pomníku v Praze usilují další firmy

Vložil
ČTK
06.12.2005 14:35
Praha

PRAHA - Prostory bývalého Stalinova pomníku v Praze by chtěly do nájmu další dvě firmy. Magistrát podporuje původní záměr společnosti Underwater World, která tam usiluje o výstavbu oceanária. Nyní o prostory projevily zájem firmy Swarowski a Sika Interlab, informoval dnes ČTK magistrát.

Společnost Swarowski přišla s plánem výstavby výstavního a společenského komplexu s multimediálním programem. Záměrem firmy Sika Interlab je provozovat v prostorách audiovizuální scénu, která by propojila pohled na Hrad a Prahu s filmovými obrazy o historii a krásách města.
Magistrát ale připomněl, že se v minulosti do soutěže na využití torza pomníku přihlásila jen australská Underwater World. "Se společností probíhá v současné době debata o konkrétních termínech výstavby projektu," uvedl radní Pavel Klega (ODS).
Pokud se záměr uskuteční, lidé budou moci procházet obřím akváriem vyhlídkovým tunelem a zblízka sledovat přes 250 druhů mořských ryb, hvězdic, sasanek a korýšů i třeba žraloka z Tichého oceánu. Podle současných úvah investora by to mohlo být přibližně do dvou let. Náklady na výstavbu se odhadují na 670 milionů korun.
Součástí atrakce má být kavárna, vzdělávací středisko, dětský koutek i sociální zázemí. Od Vltavy mají k zařízení vést eskalátory, které jsou navrženy jako zakryté, takže nenarušují okolí. Investor už dříve městu doložil, že bude mít na stavbu peníze.
"Naším cílem je pronajmout památník dříve, než do něho bude muset začít město vkládat desítky milionů korun, aby neohrožoval okolí," zdůraznil Klega. Nyní se zpracovává nutná změna územního plánu a návrh smlouvy, dodal.
Proti stavbě oceanária sepsali petici jezdci na skateboardech, kteří využívají horní desku někdejšího pomníku. Klega podotkl, že město pro ně vybuduje náhradní sportoviště; na nákladech se bude podílet investor oceanária.
29 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
SMRT POLITIKUM!!!
chipczk
14.12.05 07:03
re
MF
14.12.05 11:45
souhlas
petr vlach
15.12.05 01:30
re souhlas
chipczk
15.12.05 02:47
..."lingvistická":
šakal
15.12.05 02:58
zobrazit všechny komentáře

Související články