V Chrudimi má vzniknout 1000 bytů a rodinných domů

Vložil
ČTK
19.06.2008 13:10
Chrudim

Chrudim - Podle současných podnikatelských záměrů se město Chrudim může v budoucnu rozrůst přibližně o 1000 bytů a rodinných domů. Podle místostarosty Petra Řezníčka by se tak nejspíš zastavil nepříznivý demografický vývoj, kdy městu od 90. let minulého století ubývají obyvatelé.
    "Za tu dobu nám ubyla asi tisícovka obyvatel. Kdo si tu dřív chtěl postavit bydlení, neměl extra možnost," řekl Řezníček.
    Řada lidí se proto odstěhovala do okolních obcí, současné stavební plány by mohly odliv lidí zvrátit. Developeři totiž nebudou mít problém byty prodat, míní Řezníček.
    Jedno sídliště by mohlo vyrůst v bývalém areálu stavební společnosti Preming. Investor tu plánuje ve čtyřech etapách výstavbu asi 400 bytů. Další lokalita se skýtá Na Skřivánku, kde má vyrůst 338 bytů, další stavby se chystají v Píšťovech a nebo lokalitě Presy.
    Chrudimská radnice někdy slyší na svoji adresu kritiku, že příprava příprava územního plánu, který vytyčuje a usměrňuje lokality pro bydlení, trvá dlouho a zpomaluje stavební rozmach. Přípravy projektů se také zpomalují podmínkami, které si město klade, řekl starosta Jan Čechlovský.
    "Možná to tak vypadá, že to trvá dlouho, ale stavět bezhlavě a nebrat v  úvahu další okolnosti nejde," uvedl Čechlovský.
    Zastupitelé si proto například v lokalitě Na Skřivánku vymínili vybudování dopravního napojení, kanalizace a protipovodňových opatření. V případě bytové výstavby na pozemcích za nemocnicí musí zástavba odpovídat výškou k ostatním domům. Nesmějí se postavit domy, které budou mít víc než čtyři podlaží, případně ustoupené páté patro.
0 komentářů
přidat komentář

Související články