Ministři financí EU rozhodnou také o výši DPH pro bydlení

Vložil
ČTK
06.12.2005 11:05
Praha

PRAHA - Ministři financí Evropské unie budou dnes na svém zasedání mimo jiné rozhodovat o daňových výjimkách. Česká republika, kterou bude zastupovat ministr financí Bohuslav Sobotka, bude žádat, aby výstavba bytů, vytápění domácností i dětské pleny zůstaly v nižší sazbě daně z přidané hodnoty.

Pokud by se Česku nepodařilo prosadit prodloužení současných výjimek, stoupla by od roku 2008 DPH na výstavbu bytů nebo domů ze současných pěti na 19 procent. To by vedlo ke zdražení bytů. Vedle bydlení a dodávek tepla, na které má ČR výjimky do konce roku 2007, prosazuje ministerstvo financí i zařazení dětských plenek do snížené sazby.
Česko kvůli dosažení kompromisu již dříve ustoupilo od snah prosazovat snížení DPH i restauracím, ekologicky citlivým výrobkům či připojení k vysokorychlostnímu internetu.
Nižší sazbu DPH pro restaurační zařízení prosazuje především Francie již dva a půl roku, ale dosud bezvýsledně. Britské předsednictví se nyní snaží prosadit kompromisní návrh, aby sníženou daň bylo možné uplatňovat na lokálně poskytované služby, které by se neměly dotknout fungování jednotného trhu EU. Konkrétně jde o restaurace, kadeřnictví, umývání oken či jiné domácí práce.
0 komentářů
přidat komentář