Pomník Woodrowa Wilsona se objeví před Hlavním nádražím

Vložil
ČTK
16.06.2008 22:05
Praha

Praha - Společnost American Friends of the Czech Republic (Američtí přátelé České republiky, AfoCR) dnes vyhlásila výběrové řízení na autora obnovy pomníku amerického prezidenta Woodrowa Wilsona v Praze. Pomník od Albína Poláška (1879 až 1965) by měl znovu stát před pražským hlavním nádražím. ČTK o tom dnes informovala Magdaléna Vošalíková z agentury zastupující pořadatele.
    Nabídky je možné zasílat do konce července, vyhlášení výsledků bude 30. září. Detaily o výběrovém řízení mohou zájemci najít na internetové adrese www.afocr.org/pamatnik.html.
    Pomník Woodrowa Wilsona byl vztyčen v roce 1928 ve Vrchlického sadech proti budově hlavního nádraží. Platili ji krajané z Chicaga. Během okupace byl památník v roce 1941 zničen nacisty. Místo, kde pomník stál, je nyní zastavěno novou nádražní halou.
    Autorem pomníku byl Albín Polášek, který se narodil ve Frenštátě pod Radhoštěm, studoval v Římě, ve Filadelfii a téměř 30 let vedl Fakultu sochařství na Uměleckém institutu v Chicagu. Nadace Albína Poláška, kterou zřídil a která vlastní jeho autorská práva, je partnerem projektu a udělila licence pro obnovu této sochy.
    V lednu 2008 byl ve skladech Národní galerie objeven původní sádrový odlitek hlavy a ramen. Podle něj vytvoří odborníci z Katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze digitální model, který sochař využije při tvorbě sochy.
    Po pádu socialismu v Praze některé sochy zejména politiků totalitního režimu zmizely. Řada jiných ale přibyla. Například na Hradčanském náměstí stojí pomník prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a na Žižkově socha někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla.
    Woodrow Wilson byl od roku 1913 do roku 1921 prezidentem Spojených států. Do historie se zapsal úspěchy v domácí politice a vyhlášením programu, který v lednu 1918 přednesl Kongresu. Volal v něm po otevřené diplomacii, svobodě v obchodu, celosvětovém odzbrojení, právu národů na sebeurčení a hlavně po vzniku Společnosti národů. Program obsahoval i zásady k ukončení první světové války a ve kterých se hovořilo také o autonomii pro národy habsburské monarchie.
    Nevládní nezisková organizace American Friends of the Czech Republic se zabývá vztahy mezi Spojenými státy a Českou republikou v oblastech obchodu, etiky podnikání, reformy právního systému a vzdělání. Již od svého založení v roce 1995 AFoCR sdružuje okruhy americké společnosti podporující Českou republiku. V roce 2002 iniciovala vznik pomníku Tomáše Garrigua Masaryka ve Washingtonu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články