Do zámku Kratochvíle se po rekonstrukci vrátil lesk zlatých časů

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
16.06.2008 21:40
Pardubice

Netolice (Prachaticko) - Do zámku Kratochvíle u Netolic se po rekonstrukci vrátil lesk zlatých časů, za nichž toto letní sídlo Rožmberků a Eggenbergů patřilo hlavně odpočinku, zábavě a hodování. Památkáři dnes v plné kráse představili opravené horní patro renesanční vily, jehož dominantou je Velký zlatý sál představující vrchol renesančního štukatérského umění. Veřejnost si unikátní prostory může prohlédnout od úterý, řekl novinářům kastelán Vojtěch Troup.
    Čistě renesanční vila Kratochvíle dostává novou tvář po více než 30 letech, kdy většinu času sloužila expozici animovaného filmu a návštěvníci krásu interiérů nemohli moc vnímat. Nyní odpovídají interiéry době posledních Rožmberků - Viléma z Rožmberka a Petra Voka, tedy období konce 16. a začátku 17. století.
    "Tento prostor byl vytvořený pro radost a chceme, aby se radost do jeho zdí zase vrátila," řekl při otevření zámku Troup. Kratochvíle podle něj nebyla na rozdíl od většiny památek svědkem násilí a zla, takže nenese tíhu osudového domu.
    Zámek by měl podle památkářů nadále zůstat především klidným přívětivým místem, které slouží potěše, odpočinku a rekreaci. Generální ředitel Národního památkového ústavu Pavel Jerie vysvětlil, že Kratochvíle měla výjimečnou šanci zachovat si svoji původní tvář, protože svého času ztratila svoji funkci. "Byla zemědělsky využívaná, sice devastovaná, ale nikoli přestavovaná," uvedl Jerie. Renesanční zahradní vila je podle něj unikátní památkou i v republikovém měřítku.
    V prvním patře vily lidé poprvé v  této sezoně uvidí pracovnu a ložnici Petra Voka, Velký předpokoj, Zlatý a Vladařův pokoj. Vrcholem prohlídky je Velký zlatý sál, do nějž se dnes vrátila atmosféra velké hostiny s bohatě prostřeným stolem a s muzikanty. Restaurátoři zde pracovali rok a výsledek je ohromující, řekl ČTK ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.
    Největší ozdobou sálu je štuková výzdoba stropu na motivy římských dějin. "Zvláštností je i to, že se podařilo při restaurování najít dobové grafické předlohy z roku 1580, podle kterých se to dělalo. Díky tomu jsme mohli rekonstruovat i ztracené výjevy," upřesnil Pavelec. Zaujmou také ručně malované dlaždice na zemi, které byly vyrobeny podle originální dlažby.
    Obnova celého objektu je naplánovaná až do roku 2010 v duchu hesla Renesance renesance. Zdejší specialitou je, že návštěvníci mohou sledovat restaurátory přímo při práci.
    Veřejnost si může areál prohlédnout denně mimo pondělí do 9:00 do 17:15. Věrna svému jménu je Kratochvíle také oblíbenou kulturní scénou. Například Divadelní léto připravované Spolkem divadelních ochotníků Tyl Netolice má na zámku již dlouhou tradici. Letos spolek nastudoval pohádku Pyšná princezna a bude ji hrát po devět večerů od 27. června do 13. července. Ve třech večerech od 20. června do 22. června se také vrátí k  úspěšnému představení loňského roku Hrátky s čertem.
0 komentářů
přidat komentář