Památkáři vybírají firmu na opravu fasád lednického zámku

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
16.06.2008 21:35
Pardubice

Lednice (Břeclavsko) - Památkáři by měli do konce příštího týdne vybrat firmu, která zrekonstruuje fasádu zámku v Lednici na Břeclavsku. Projekt bude jednou z nejdražších stavebních akcí v novodobé historii české památkové péče. Náklady se odhadují na 185 milionů korun. Výběrového řízení se účastní 12 společností. Obálky se budou otevírat ve středu, řekl dnes ČTK Petr Kroupa pověřený vedením brněnského památkového ústavu.
    Oprava fasád lednického zámku je nejen jedním z nejdražších, ale i nejdéle projednávaných a nejkontroverznějších památkových projektů. V minulosti byl již dodavatel těchto rozsáhlých úprav vybrán.
    Cena prací byla tehdy vypočítána na 202 milionů korun. Výsledek výběrového řízení byl ale zrušen kvůli údajně neúměrně vysokým nákladům. Proto se celé řízení opakuje.
    "Částka spojená s lednickými fasádami je opravdu velmi vysoká. Jen pro srovnání. Fasády celého zámku Vranov přišly na 60 milionů korun," uvedl Kroupa. Dodal, že očekává, že vítězná nabídka se bude pohybovat pod orientačně stanovenou cenou 185 milionů korun.
    Lednický zámek je jednou z architektonických perel střední Evropy. Po Pražském hradě a památkách Českého Krumlova je třetím turisty nejnavštěvovanějším historickým objektem ČR. Ročně do něj zavítá bezmála 300.000 návštěvníků z celého světa.
    Fasády zámku jsou v žalostném stavu. Některé jeho části připomínají staveniště a kvůli bezpečnosti turistů jsou oploceny. Zámek v Lednici je od roku 1997 zapsán mezi památky světového kulturního dědictví UNESCO.
0 komentářů
přidat komentář