V Amsterdamu byla dokončena Vivaldi Tower od Foster + Partners

Vložil
Martin Rosa
16.06.2008 12:45
V nové zóně Vivaldi ve čtvrti Zuidas, nacházající se jihozápadně od Amsterdamu, byla dokončena stavba budovy firmy Ernst & Young dle návrhu kanceláře Foster + Partners (která dosud v Amsterdamu žádnou realizaci neměla).

Budova má 24 podlaží a je rozdělena do dvou 12 metrů širokých věží propojených proskleným jádrem. Uvnitř obou věží se nachází flexibilní prostor bez jakýchkoliv vnitřních nosných sloupů a jednací místnosti se světlou výškou přes dvě podlaží. Celková výška stavby je 87 m.
Objekt je navržen tak, aby bylo dosaženo maximálního využití denního osvětlení v interiérech a zajištěn nerušený severní výhled na Amsterdam. Severní fasáda je plně prosklená, zatímco na ostatních fasádách je z důvodů minimalizace přehřívání zasklení jen na 30% povrchu. Dalších úspor energie nutné pro chlazení je dosaženo díky podzemní akumulační vodní nádrži. Energetická náročnost budovy je díky tomu o 10% nižší, než vyžadují holandské normy. Zajímavostí je i je schopnost zadržet 65 % dešťových vod díky vodní ploše v parteru a zelené střeše restaurace, která se nachází v přízemním objektu vybíhajícím z hlavního objemu budovy.
Ocelová diagonální nosná struktura má povrch z hliníku. Světlé diagonály kontrastují s neprůhlednými černými fasádními panely.

Další informace a fotografie naleznete na stránkách Foster + Partners nebo např. na serveru dezeen.com.
0 komentářů
přidat komentář

Související články