Ministerstvo kultury chce stavět kancelář za 20 milionů

Vložil
ČTK
16.06.2008 11:35
Praha

Praha - Ministr kultury Václav Jehlička plánuje postavit v  budově svého úřadu informační středisko. Má stát na nádvoří Nostického paláce a jeho cílem je podle úředníků "maximálně přiblížit agendu ministerstva občanovi." Informuje o tom dnešní vydání deníku Mladá fronta Dnes (MfD). Ministerstvo na své internetové stránce píše, že v úterý vyhlásí na dodavatele stavby podle návrhu Josefa Pleskota veřejnou zakázku.
    Podle některých odborníků je ale plánovaná stavba zcela zbytečná - pokud chce ministerstvo lépe informovat občany, může k tomu podle nich využívat internet.
    Vznik nového informačního centra kritizoval nedávno bývalý ministr kultury a poslanec Vítězslav Jandák. Uváděl, že stavba bude stát 28 milionů korun. Peníze by se podle něj mohly využít na opravy památek. Naopak připravovaným zásahem podle něj utrpí Nostický palác.
    "Stavbu schválily orgány památkové péče. Návrhy s  nimi byly konzultovány od první chvíle, navíc ve fázi zjednodušených studií. Jejich souhlasné vyjádření je součástí dokumentace k probíhajícímu stavebnímu řízení," říká ministerstvo.
    Cena veřejné zakázky podle ministerstva nepřekročí 15 milionů korun. Cena za veškeré projektové práce se pohybuje pod stanovenou hranicí zákona o veřejných zakázkách. Kompletní provedení architektonických prací bude provedeno za 1,8 milionu korun bez DPH, uvádí ministerstvo.
    MfD píše, že ministr Jehlička se osobně zná s Pleskotem. "Ministerstvo kultury oslovilo architekta Josefa Pleskota jako renomovaného odborníka, který v mnoha realizacích prokázal vysokou odbornost a citlivý přístup k oživení historických objektů," uvádí ministerstvo. S ministrem se prý architekt osobně poznal až při práci na zmiňovaném projektu.
    Pleskot navrhl zastřešení druhého nádvoří paláce, takzvaného hospodářského dvora, pomocí lehké vložené konstrukce, kterou tvoří hliníkové profily a transparentní lehká folie. Vizualizace zastřešení je možné vidět na internetové stránce ministerstva www.mkcr.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články