Ze zámku v Lázních Bělohrad má být luxusní bydlení pro důchodce

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
13.06.2008 10:10
Zlín

Lázně Bělohrad (Jičínsko) - Britská společnost Sherydan CR chce s radnicí z Lázní Bělohrad na Jičínsku přebudovat tamní chátrající zámek na luxusní bydlení pro důchodce. Náklady na investici se odhadují na asi 300 milionů korun. Město s firmou Sherydan CR vytvoří společný podnik Rezidence Lázně Bělohrad, do kterého svůj zámek vloží. Rozhodli o tom ve středu bělohradští zastupitelé, řekl dnes ČTK starosta Pavel Šubr.

    "V rekonstruovaném zámku by mělo vzniknout bydlení pro asi 100 seniorů, zejména z Česka," řekl starosta. Atraktivnosti projektu podle něj pomůže i to, že ve městě působí Anenské slatinné lázně, kde se léčí zejména nemoci pohybového ústrojí.
    Město za vklad zámku v přibližné hodnotě téměř 30 milionů korun by mělo ve společném podniku zpočátku získat asi tříčtvrtinový podíl. Organizování a financování rekonstrukce bude na firmě Sherydan CR, která za vnesené peníze bude moci podíl ve společném podniku postupně navýšit až na 80 procent.
    Sherydan CR do podniku vedle peněz vloží i dříve získaný objekt špýcharu u zámku. Firma také bude mít po kolaudaci přestavěného zámku povinnost podíl města za tržní ocenění odkoupit, pokud o to radnice požádá.
    Barokní zámek z přelomu 17. a 18. století je v majetku radnice definitivně od roku 2004, kdy soudy ve prospěch města ukončily spory ohledně restitučních nároků na zámek ze strany rodiny Kinských. Město od té doby pro zámek bez výsledku hledalo smysluplné využití. Uvažovalo například o prodeji či přestavbě na hotel, ale problémem u druhé možnosti byla velká zátěž pro městský rozpočet.
    Pokud by šlo vše hladce, mohla by přestavba zámku začít v závěru roku 2009. Zatím v zámku v pronájmu sídlí internát místního středního odborného učiliště, který by se po příštím školním roce vystěhoval. Hradecký kraj by pro učně mohl v Lázních Bělohrad podle Šubra opravit svůj objekt Kotykova mlýna, kde již v minulosti internát učiliště byl.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Obdiv městu Lázně Bělohrad
Anna Brabcová
26.02.09 01:47
zobrazit všechny komentáře

Související články