V Chrudimi má vyrůst 400 bytů, vchody domů ponesou názvy stromů

Vložil
ČTK
13.06.2008 09:40
Chrudim

Chrudim - Bývalý areál stavební společnosti Preming v Chrudimi by se měl změnit na atraktivní oblast s bytovými domy. Společnost VCES Property Development tam chce vystavět ve čtyřech etapách až 400 bytů. Novou zástavbou bude zároveň možné projít do sousedního městského parku. ČTK to dnes řekl autor projektu architekt Karel Thér.

    "Bytové domy budou navazovat na ulici V Hliníkách a umožní pro pěší propojení s parkem. Parkování bude z velké části umístěno pod zemí. Park by měl prorůst i mezi domy a být jeho pokračováním," uvedl Thér, který spolupracoval na plánech i se zahradním projektantem. Hranici průmyslového areálu tvoří kromě městského parku a ulice V Hliníkách železniční trať a komplex středních škol.
    Domy jsou navržené většinou jako čtyřpodlažní s dalším patrem v podkroví. V přízemích by měly být umístěny komerční prostory pro obchod a služby.
    Parkový charakter nového sídliště dokreslují kromě plánované vodní nádrže i názvy vchodů jednotlivých domů. Ty v každém objektu začínají stejným písmenem a jsou inspirovány dřevinami. Jde například o jasan, jilm, jerlín, jinan a jeřáb, ořešák a osiku, ambroň a akát, hrušeň a hloh a další.
    "Pro každý vchod bude signifikantní jeden strom, takže se bude říkat třeba: Bydlím v jasanu ve třetím patře. Motiv se bude graficky prolínat celým domem, například jeho plody a listy, a dřevina také bude růst poblíž," uvedl architekt. Jeden vzrostlý jasan již v lokalitě stojí, další stromy by se měly vysadit.
    Investor chce v první fázi vybudovat zhruba 100 bytů v pěti domech, dalších až 14 objektů by postavil na základě zájmu kupců. V současnosti usiluje o získání územního rozhodnutí na stavbu, územní plán města je se záměrem v souladu. Zahájení přípravy výstavby Thér odhaduje na podzim tohoto roku.
    Společnost VCES Property Development je dceřiným subjektem pardubické stavební firmy VCES Holding. V ní v roce 2006 získala majoritu francouzská telekomunikační a stavební skupina Bouygues.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
A TAK TO CHODÍ...
JOJO
13.06.08 02:33
zobrazit všechny komentáře