Na Hanspaulce vyrostly domy inspirované 30. lety

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
ČTK
10.06.2008 15:25
Praha

Praha - Na Hanspaulce v Praze 6 vyrostly domy, které jsou inspirovány 30. lety minulého století. Za luxusní bydlení v pražských Dejvicích v sousedství funkcionalistické zástavby na Babě lidé zaplatili až 50 milionů korun, řekla dnes ČTK Renáta Kodadová ze společnosti ING Real Estate Development.
Projekt zahrnuje vily a dvojdomy, celkem se do nich může nastěhovat 45 rodin. Podle Kodadové jsou byty o velikosti 216 až 700 m² téměř vyprodány. Obyvatelé nových domů za ně zaplatili od 18 milionů do 50 milionů korun.
O byty v exkluzivní adrese měli podle Kodadové zájem především Češi. "Čekali jsme, že to bude tak padesát na padesát, ale z 90 procent se jedná o české klienty," uvedla Kodadová. Další domy pak společnost prodala Slovákům a Nizozemcům.
Poněkud strohé, ale jistě plně funkční domy, společnost vystavěla v bíločervené nebo bílomodré barevné kombinaci. Při stavbě byly použity netradiční materiály, například tropická dřeva na podlahách.
"Při projektu jsme se nechali inspirovat myšlenkami moderny 30. let 20. století - životním stylem, designem i architekturou, projekt reaguje na východiska nizozemského hnutí de-stijl," uvedl spoluautor architektonického návrhu Jiří Střítecký.
De-stijl reprezentovali holandští architekti a výtvarníci, kteří byli sdruženi kolem stejnojmenného časopisu založeného v roce 1916. Architekti se řídili zásadami, že nová architektura je elementární, ekonomická a funkcionální. V půdorysu se pak mají prolínat vnější a vnitřní prostory. "Základními výrazovými prvky nových vil a dvojdomů jsou kompozice průniků jednoduchých objemů a barevných ploch, které dotvářejí vzhled obytného komplexu," doplnil Střítecký.
Developerská společnost ING Real Estate Development v okolí projektu vybudovala novou a rekonstruovala starou dopravní infrastrukturu. Celkovou částku, kterou společnost na Hanspaulce vynaložila, developer sdělit nechce.
Hanspaulka je pojmenována po Hansi Paulu Hippmanovi, který si zde v roce 1773 nechal vystavět barokní zámeček. Z místa je jedinečný výhled na panorama Prahy 6 nebo Pražský hrad.
33 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pouze vizoška?
Tomas Pavlas
10.06.08 05:35
Tak tak
pipe
10.06.08 06:57
Přesně...
Martin Rosa
10.06.08 07:32
> Martin Rosa
pipe
10.06.08 08:04
zobrazit všechny komentáře