Parcely v Karlíně získá Konsorcium Rohan

Vložil
ČTK
10.06.2008 15:20
Praha

Praha - Pražský magistrát prodá lukrativní parcely na Rohanském ostrově v Karlíně Konsorciu Rohan, které za ně zaplatí asi 1,68 miliardy korun. Firma, kterou vlastní developerská společnost Sekyra Group, nabídla ve výběrovém řízení nejvyšší částku 8567 korun za metr čtvereční. Výsledky soutěže dnes potvrdila městská rada, řekl novinářům primátorův náměstek Pavel Klega (ODS).
    Soutěž byla asi o 200.000 metrů čtverečních parcel. Má na nich vzniknout nové městské centrum odhadem za 17,5 miliardy korun. Budou tam obytné domy, obchody, služby, kanceláře, nábřeží, park i plovárna, uvedl Klega. Nové městské centrum už dříve vzniklo například na Smíchově, další se staví na Pankráci. Na rozvoj čekají mimo jiné parcely po těžkém průmyslu ve Vysočanech a nevyužité parcely na bubenském a žižkovském nádraží.
    Konsorcium Rohan zvítězilo v  soutěži nad společností Development Pobřežní, která nabízela 1,59 miliardy korun, a Avenzo Vice s cenou 1,47 miliardy korun.
    "V této chvíli neprodáváme žádné pozemky. Město je bude nejprve pronajímat a potom prodávat tak, jak bude projekt postupně realizován," zdůraznil Klega. Město si tím ponechá jistou míru kontroly nad tím, co na parcelách vznikne. Výstavba je plánována mezi léty 2010 a 2018. Do šesti měsíců musí konsorcium předložit podrobnější studii zástavby.
    Do výběrového řízení se přihlásilo 17 uchazečů, v prvním kole se hodnotily formální náležitosti nabídek a urbanistické studie. Postoupily tři firmy, které splnily podmínky a zároveň je favorizoval útvar rozvoje města. Do druhého kola měly předložit cenovou nabídku. Byla nejdůležitějším kritériem, mnohem menší váhu měl harmonogram výstavby a smluvní pokuty.
    Analytik mezinárodní poradenské společnosti King Sturge Ondřej Novotný už dříve uvedl, že cena se podle jeho názoru pohybuje na nižší hranici. Rohanský ostrov je podle něho jedinou takto rozsáhlou oblastí v tak těsné blízkosti centra, kterou je možné ještě rozvíjet. Klega podotkl, že území je lukrativní, ale projekt je složitý, protože se v něm prolínají veřejné a soukromé aktivity.
    Karlín se už nyní na novou výstavbu chystá. Již dříve byly dokončeny zábrany proti povodním za 626 milionů korun, letos bude hotovo prodloužení Pobřežní ulice k Libeňskému mostu. Tento rok bude výstavba silnice stát asi 90 milionů korun. S přispěním evropských fondů se za 182 milionů korun upraví pozemky a zlikvidují se některé staré stavby.
    Rohanský ostrov čekají i další velké změny. Plochy, které nejsou chráněny zábranami proti velké vodě, budou sloužit pro odpočinek obyvatel. Pro novou zeleň, sport a rekreaci chce město využít zhruba 60 hektarů tamních pozemků. Mělo by být obnoveno v  minulosti zasypané rameno Vltavy, vznikne Rohanský a Maninský ostrov.
    Rohanský ostrov stejně jako celý Karlín, k němuž patří, poničila v srpnu 2002 katastrofální povodeň. Nyní již tuto čtvrť chrání před případným opakováním přírodní katastrofy zábrany. Většina parcel, které město v soutěži nabídlo, je v  chráněné části ostrova.
0 komentářů
přidat komentář