Výstavní plán Galerie architektury červenec-srpen 2008

Vložil
Tisková zpráva
09.06.2008 11:00
11. červenec - 17. srpen 2008

Martin Rajniš

foto: Dušan Benža
Výstava představí Martina Rajniše jako architekta i cestovatele. Architektonická část bude prezentovat realizace a projekty, obrazová pak fotografie z cest. Návštěvníci budou mít možnost poznat Martina Rajniše a jeho životní filozofii rovněž prostřednictvím několika filmů (L. Králová, R. Vávra, Š. Caban, V. Šmerák).
U příležitosti výstavy vydal pan architekt publikaci včetně svých přednášek a úvah.
Martin Rajniš patří mezi nejznámější české architekty, je držitelem mnoha ocenění. Podle jeho návrhu se právě dokončuje nová Česká bouda na vrcholu Sněžky, dům který se "svléká a obléká" podle počasí. Tvorba architektonického ateliéru Martina Rajniše e-MRAK stále více opouští koleje zavedených postupů architektonické tvorby a dokonce i běžných stavebních zvyklostí. Často tak vznikají díla, která jsou více artefakty než stavbami. Rajniš neváhá jít za hranice stavebního zákona, legálních postupů a hájí svobodu nezávislé tvorby. Není to ani snadná ani lukrativní cesta, ale přináší radost, impulzy a nové pohledy na architekturu. Není také sporu o tom, že tento styl je ryze český, nezávislý na internacionální scéně a mohl by znamenat jeden z mnoha impulzů vracející české země zpět na „mapu“ moderní architektury, kam bezesporu
patří.


21. srpen - 14. září 2008

Grand Prix Architektů 2008

Tradiční přehlídka architektonických realizací v České republice za rok 2007.
Pro brněnské uvedení výstavy v Galerii architektury budou vybrány oceněné práce, dále realizace, které mají autorský nebo místní vztah k Brnu a jeho okolí a rovněž práce odbornou porotou sice neoceněné, ale vypovídající o vývoji a stavu současné české architektury.


GALERIE ARCHITEKTURY 
Starobrněnská 16/18,  BRNO

Út-pá     11-18 hod
So-ne     13-18 hod

5., 6.7. 2007- normální otevírací doba (11-18 hod)

> www.ga-brno.cz
0 komentářů
přidat komentář