Očekává se zdvojnásobení počtu domů z panelů z lisované slámy

Vložil
ČTK
05.12.2005 14:30
Praha

JEDOUSOV (Pardubicko) - Společnost Ekodesky Stramit v příštím roce očekává v Česku zdvojnásobení počtu rodinných domků postavených z panelů z lisované slámy asi na 100. Firma z Jedousova na Pardubicku, jež tyto panely dosud dodávala dalším firmám, chce proto nyní tyto domky i montovat. Na jaře tak přijme asi deset nových zaměstnanců. Nová divize bude stavět domky především ve východních Čechách, ale bude připravena je montovat i v jiných regionech, řekl dnes ČTK jednatel firmy Jan Bareš.

Okolí Přelouče, kde firma vyrábí, je postiženo nejvyšší nezaměstnaností na Pardubicku. Na konci října byla v regionu míra nezaměstnanosti 7,5 procenta.
Mezi výhody domů postavených z panelů z lisované slámy patří nízká energetická náročnost. "Topíme plynem a mohu potvrdit, že nás topení v domě s plochou 138 čtverečních metrů zatím ani jednu zimu nevyšlo na víc než 9500 korun," uvedla obyvatelka ze Chvaletic. Roční náklady na vytápění srovnatelného zděného rodinného domu plynem na Pardubicku se pohybují kolem 28.000 korun.
Ekodesky letos vyrobí asi 150.000 čtverečních metrů ekologických panelů. Velká část produkce je určena na export do Německa, Nizozemska a Polska. Firma chystá i dodávky nejméně dvou linek na výrobu panelů do Kazachstánu za přibližně 20 milionů korun. Zaměstnává 15 lidí.
0 komentářů
přidat komentář