Do roku 2010 bude postavena první část Nové Karoliny

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
06.06.2008 19:20
Ostrava

Ostrava - Do poloviny roku 2010 by v Ostravě mohla být dokončena první etapa výstavby Nové Karoliny. Na území bývalé koksovny v centru města chce společnost Multi Development, která vyhrála developerskou soutěž, nejprve postavit obchodně-zábavní centrum, administrativní komplex a bytový dům s 200 byty. Vybudováno bude i centrální náměstí a podzemní parkoviště. Rekonstrukce se dočkají i jediné památkově chráněné budovy, které na ploše zůstaly - Elektrocentrála a Ústředna. Vše vyjde asi na sedm miliard korun, řekl dnes novinářům ředitel společnosti Multi Development pro Českou republiku Luboš Kočí.

    Projekt Nová Karolina je jedním z největších městských projektů v Česku. Objemem investic je největším projektem v porevoluční historii Ostravy. Práce na Karolině začnou už v sobotu. Společnost během dvouletých příprav musela jen pro první etapu získat přes 40 stavebních povolení. Podle Kočího je zájem obchodníků o Karolinu obrovský. V obchodně-zábavním centru je už nyní obsazeno zhruba 30 procent jeho plochy. "Zájem je obrovský. Nás ten zájem vlastně nepřekvapil, protože jsme byli přesvědčeni, že to tak bude. O první etapu nemám žádnou obavu, udáme každý metr," uvedl Kočí.
    Podle primátora Petra Kajnara je Nová Karolina symbolem přeměny města, které bylo v minulosti vnímáno hlavně jako průmyslového centrum republiky. "Je to velký symbol pro Ostravu. Začíná výstavba nové čtvrti, která symbolizuje úplně všechno, kam Ostrava směřuje," řekl Kajnar.
    Nová Karolina vyroste na ploše 32 hektarů, a bude tak více než sedmkrát větší než pražské Václavské náměstí. Celkem vznikne 97.000 metrů čtverečních maloobchodních prostor, 67.000 metrů čtverečních kanceláří a 78.000 metrů čtverečních určených k bydlení. V lokalitě bude také 3500 parkovacích míst. Celý projekt je rozvržen do čtyř etap a definitivně by měl být dokončen v roce 2016. Celkové náklady by se měly pohybovat kolem 15 miliard korun. Poslední budovy někdejší koksovny Karolina byly zbourány před 20 lety, deset let muselo být místo dekontaminováno. Podzemní plochy, které budou na Karolině postaveny, půjdou maximálně do devítimetrové hloubky, a nebudou tedy níž, než byla prováděná dekontaminace.
    Kvůli dvěma památkovým budovám, z nichž jednu vlastní město a jednu investor, založí město obecně prospěšnou společnost, která se postará o provozování těchto objektů. Budou sloužit ke společenským a kulturním účelům. Město se na jejich rekonstrukci bude snažit získat peníze z EU.
    Společnost Multi Development působí ve více než 20 evropských zemích. Hlavní sídlo společnosti je v Nizozemsku. Na českém trhu začala fungovat v roce 2003 a stojí například za výstavbou nákupních center v Olomouci, Plzni a Praze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články