Vyvlastňování nemovitostí v USA v 1. čtvrtletí na novém rekordu

Vložil
ČTK
05.06.2008 19:20
Pardubice

Washington - Počty zabavených nemovitostí kvůli nesplácené hypotéce i počty realit vstupujících ve Spojených státech do procesu vyvlastňování dosáhly v prvním čtvrtletí rekordních maxim. Dnešní údaje Asociace hypotečních bankéřů potvrdily, že americký trh bydlení je i nadále v hluboké krizi.

    Podíl zpožděných plateb, tedy hypotečních splátek opožděných nejméně 30 dní po lhůtě splatnosti, stoupl v prvních třech měsících na 6,35 procenta z počtu úvěrů z 5,82 procenta o tři měsíce dříve, a byl nejvyšší od roku 1979, kdy se tyto údaje začaly měřit. Podíl hypotečních smluv, které vstoupily do procesu vyvlastňování, dosáhl rekordních 0,99 procenta proti 0,58 procenta před rokem a 0,83 procenta v předešlém čtvrtletí.
    Bankéři předpovídají, že situace se bude ještě zhoršovat, protože ceny domů nadále klesají. Ceny rodinných domů ve Spojených státech za první čtvrtletí meziročně klesly o rekordních 14,1 procenta, uvedla minulý týden agentura Standard & Poor's/Case Shiller.
    Krize zachvátila americký trh bydlení zhruba před rokem a od té doby se stupňuje. Potíže začaly prudkým nárůstem nesplácení v sektoru rizikových hypoték a odtud se šířila do dalších segmentů. Krize trhu nemovitostí dopadá těžce na celou ekonomiku, která kvůli tomu ztrácí růst a propadá se do stagnace, což negativně ovlivňuje globální ekonomiku.
0 komentářů
přidat komentář