Radní Brna navrhují trojnásobně zvýšit daň z nemovitosti

Vložil
ČTK
04.06.2008 13:30
Brno

Brno - Majitelé domů a bytů v Brně nejspíš příští rok zaplatí výrazně víc na dani z nemovitosti. Radní města navrhují, aby vzrostla třikrát. Daň z nemovitostí je příjmem měst a obcí a pokud ji radnice zvýší, polepší si. V  případě Brna by šlo asi o 280 milionů korun navíc, řekl dnes novinářům primátor Roman Onderka. Normu ještě musejí schválit zastupitelé.
    Obcím a městům umožňuje zvýšit daň z nemovitosti nový zákon. Zdražení může být až pětinásobné. Výše daně se vypočítává z výměry . Například za rodinný domek bez zahrady s  obytnou plochou 120 metrů čtverečních platí Brňané letos 420 korun, nově to bude 1260 korun. U stejně velkého bytu se daň zvýší z 504 na 1512 korun. U zahrady o  rozloze 1000 metrů čtverečních v městské části Tuřany vzroste částka z 64 korun na 192 korun, řekla ČTK Zuzana Gregorová z magistrátního mediálního oddělení. "Zvýšení této daně bude pro občany města Brna viditelné," připouští Onderka.
    Veškeré peníze vybrané na dani navíc chce vedení Brna vložit do staveb a oprav silnic, chodníků, veřejného osvětlení a další infrastruktury. "Jestli v  něčem má město dlouhodobě těžko řešitelné problémy, tak je to infrastruktura," řekl náměstek primátora Oliver Pospíšil. Například kapacita kanalizace je dnes v  některých částech města vytížená, což brzdí další výstavbu.
    Podle Onderky bude město investovat do infrastruktury například na nově budovaném sídlišti Kamechy. Stavět se má také nová tramvajová trať k rostoucímu kampusu Masarykovy univerzity.
0 komentářů
přidat komentář