Firma chce postavit první most přes Rudé moře

Vložil
ČTK
02.06.2008 23:35
Havlíčkův Brod

Dubaj - Dubajská společnost Middle East Development plánuje postavit první most přes Rudé moře, který by spojil Jemen a Džibutsko. Celkové náklady na projekt, který kromě mostu bude zahrnovat i rozvoj příměstských oblastí v obou zemích, se odhadují na 200 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč). Stavba by měla začít v příštím roce.
    Společnost Middle East Development by do celého projektu měla investovat nejméně deset miliard dolarů. Zbývající peníze chce získat od dalších investorů a finančních institucí, řekl dnes novinářům viceprezident společnosti pro technické záležitosti Isám Halabí. Middle East Development kontroluje saúdskoarabský podnikatel Tárik Muhammad bin Ládin, nevlastní bratr šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina.
    Most by měl být dlouhý 28,5 kilometru. Kromě aut po něm budou jezdit i vlaky a umožní i přepravu zemního plynu a vody. Jeho výstavba by měla trvat sedm až 15 let a vyžádá si 14 miliard dolarů. Městské projekty, po jednom na Jemenu a v Džibutsku, zahrnují výstavbu bytových a komerčních oblastí, zábavních center a nemocnice.
    Projekt již podle Halabího přilákal zájem několika firem, včetně amerických Bechtel a Hewlett-Packard, švédského Ericssonu a francouzské Veolia Environnement.
    Rodina bin Ládinů pochází z Jemenu, který je považován za jednu z nejchudších zemí mimo Afriku. Většina místních kmenů ale nerespektuje centrální vládu a dochází zde často k ozbrojeným střetům mezi vládou a povstalci, napsala agentura Reuters.
0 komentářů
přidat komentář