Národní knihovna se asi odkládá a stále více politizuje

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
30.05.2008 12:35
Praha

Praha - Stavba nové budovy Národní knihovny se pravděpodobně odkládá a stane se tématem předvolebního boje před dalšími parlamentními volbami. Vyjádřil se tak dnes předseda ČSSD Jiří Paroubek a podle informací médií se tak ve středu dohodli i ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek a ministr kultury Václav Jehlička. S tímto záměrem souhlasí i autor vítězného návrhu Jan Kaplický, který to také dnes potvrdil novinářům. S Paroubkem se má brzy setkat i Ježek.

    "Nechci být špatným prorokem, ale budete asi muset počkat na nás, pane architekte," řekl Paroubek a Kaplický s ním souhlasil. Pokud by sestavovala vládu ČSSD, počítala na stavbu knihovny s částkou tři až čtyři miliardy a tento závazek trvá, uvedl Paroubek.
    Ježek shání podporu projektu u všech parlamentních stran - vstřícné je podle něj vedení Strany zelených, předseda lidovců ve středu řekl, že se pokusí shánět chybějící peníze na stavbu. Deník Mladá fronta Dnes přišel s tím, že lidovci o Ježkovi uvažují jako o svém kandidátovi do podzimních senátních voleb, Ježek to zatím nekomentuje.
    Premiér Topolánek podle Ježka o projektu nové budovy věděl ještě jako opoziční politik, nyní Ježek podle svých slov o schůzku s ním usiluje zatím bezvýsledně. Za komunisty se nechystá, reálná moc KSČM v dnešní politice podle něj neexistuje.
    "Jestli se kultura dostává do volební kampaně, je to dobře," řekl Kaplický. Příprava stavby nové budovy, kterou NK potřebuje z prostorových důvodů, se několik měsíců nevyvíjí žádným směrem.
    "Je to první pozitivní vyjádření o Národní knihovně po 14 měsících," uvedl architekt. "Architektura musí stát nad politickými otázkami," uvedl, ale na dotazy novinářů dodal, že politikům i poté, co se stalo v uplynulém roce, stále věří. "Musím, architektura je vždycky spojená s politikou, někdy více, někdy méně. Tohle je státní projekt a jsou to státní peníze," doplnil. Proti projektu se náhle loni na podzim vyjádřila pražská ODS, krátce předtím i prezident Václav Klaus. Zatímco primátor Pavel Bém (ODS) projekt po vítězství v soutěži vítal, o několik měsíců později začal poukazovat na údajné překážky, které mu stojí v cestě.
    Podle pravidel soutěže, kterou Kaplický se svým týmem Future System vyhrál loni v březnu, mu v případě, že se do dvou let od tohoto okamžiku nezačne stavět, náleží odstupné. "To není problém dneška, to jsou detaily," řekl dnes architekt.
    Paroubek doporučí předsednictvu ČSSD, aby si nechalo představit Kaplického projekt. S architektem se také dohodl, že bude konzultovat program sociální demokracie v oblasti kultury.
    Situace kolem stavby je podle Paroubka "nepřehledná změť intrik". "A tím hlavním intrikánem, zloduchem, zamindrákovaným člověkem je pan (ředitel Národní galerie v Praze Milan) Knížák. Negativně inspiruje prezidenta republiky, ten negativně inspiruje primátora Béma a tito tři vytvořili triangl, který v tuhle chvíli brání realizaci tohoto odvážného projektu," uvedl Paroubek.
    Jednání kolem nové budovy NK jsou zdánlivě na mrtvém bodě, po několikaměsíčních jednáních týmu Národní knihovna složeného ze zástupců města, státu, zadavatele soutěže a architekta se do věci z iniciativy prvního náměstka MK Františka Mikeše znovu musel vložit antimonopolní úřad. Na jeho údajně očekávané výroky a na postoj ministerstva kultury se nyní odvolává primátor, na něj zase ředitel NK, protože Praha neprodala knihovně pozemky.
    Premiér Mirek Topolánek (ODS) i ministr Jehlička (KDU-ČSL) několikrát opakovali, že v rozpočtu resortu kultury peníze na novou budovu nejsou. Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) ve středu uvedl, že se chce zasadit o to, aby vláda peníze chybějící na stavbu v rozpočtu našla. Stát zatím počítal s částkou 1,9 miliardy korun, podle Čunka by Kaplického projekt stál asi tři miliardy a on by chybějící miliardu chtěl sehnat v rámci jednání kabinetu o rozpočtu.
    I Čunek uvedl, že potřebné prostředky nejsou záležitostí příštího roku, ale spíše jde období až za dva až tři roky, kdy by se mohla nová budova začít stavět. Odhady nákladů na stavbu se ale pohybují spíše mezi čtyřmi až pěti miliardami korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články