Expo 2010: Logo Najbrt, autoři pavilonu a expozice se budou hledat

Zdroj
Petr Janoušek
Vložil
ČTK
29.05.2008 17:55
Praha

Praha - Česko již má oficiální logo pro světovou výstavu Expo 2010 v Číně. Jeho podobu, která kromě národních barev v souladu s tématem celé akce odkazuje na život ve městě, dnes novinářům představili generální komisař české účasti Pavel Stehlík a autoři návrhu. Návrh značky vznikl ve studiu Aleše Najbrta, který patří k nejznámějším českým grafikům.

    Organizátoři také nyní připravují výběrové řízení na návrh podoby pavilonu i samotné expozice. Pavilon by zemi měl propagovat především po ekonomické a kulturní stránce a má naplnit české heslo "Plody civilizace".
    České logo tvoří velkými písmeny ztvárněný nápis Expo a rok 2010, kdy se výstava bude konat. Podle Stehlíka by značka měla dominovat nejen webovým stránkám, ale i dalším propagačním materiálům. "Snažili jsme se vytvořit logo, které bude velmi jednoduché," řekl novinářům Najbrt.
    Z české vlajky si tvůrci návrhu půjčili modrou a červenou a doplnili je o světlejší odstín modré a zelenou, která má symbolizovat městskou zeleň. Písmena jsou podle tvůrců také úmyslně blízko semknutá tak, aby odkazovala na urbanismus. "Těch významů v tom logu je několik. Ukazujeme město v různých podobách," doplnil Najbrt.
    Stehlík si myslí, že Expo je "úžasnou" příležitostí, jak Česko prezentovat. "Je to vždycky obrovská soutěž s těmi ostatními a to můžeme mít jenom na tom Expu samotném," uvedl. Česko se proto chce v Číně představit jako moderní, vyspělá a prosperující země. Podle Stehlíka zájemci o vytvoření pavilonu budou mít velký prostor pro vlastní fantazii. "My nechceme ty tvůrce někam navádět. My jsme jim dali tak široký prostor, jak jen může být. Doufáme, že přijdou s něčím kreativním a inovativním," řekl Stehlík.
    Podle něj však již Česko jeden úspěch zaznamenalo. V jedné z částí areálu se totiž představí prezentace některých nejlepších současných urbanistických řešení. V kategorii s názvem Obyvatelné město zabodoval podle něj pražský protipovodňový systém s mobilními bariérami. Praha se mezi vítěze probojovala v konkurenci 113 návrhů z 86 světových měst.
    Vláda nedávno na prezentaci republiky v Číně vyčlenila zhruba půl miliardy korun. Za minulou výstavu, která se konala v roce 2005 v Japonsku, přitom stát zaplatil asi 300 milionů korun. Rozpočet na českou účast v Šanghaji bude vyšší mimo jiné kvůli dvakrát většímu pavilonu, než mělo Česko v japonské prefektuře Aiči. Zatímco v zemi vycházejícího slunce užívali Češi asi 900 metrů čtverečních, v nejlidnatější zemi planety to bude pavilon o rozloze 2000 metrů čtverečních.
    První výstava, kterou je možno považovat za předchůdce mezinárodních výstav Expo, se konala v květnu 1851 v Londýně. Od té doby jsou výstavy vždy velkou událostí a mnoho převratných vynálezů a staveb se objevilo právě na nich.
    Česko v historii výstav Expo zaznamenalo velkolepý úspěch zejména v roce 1958 v Bruselu, kdy československá expozice v celkovém hodnocení získala nečekaně nejvyšší cenu, Zlatou hvězdu, a desítky dalších ocenění.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
TRAPNÉ LOGO - TRAPNÝ STÁT
de ardoise
30.05.08 09:14
Najbrt?
David Teplý
30.05.08 10:32
ex .. po ...
Bohdan Špaček
30.05.08 11:56
nuda
pip
17.06.08 11:52
??? !!!
Milan
17.06.08 12:07
zobrazit všechny komentáře

Související články