Čunek chce ve vládě sehnat miliardu na Kaplického knihovnu

Zdroj
Alice Štěrbová
Vložil
ČTK
28.05.2008 22:35
Praha

Praha - Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) se chce zasadit o to, aby vláda našla v rozpočtu peníze chybějící na stavbu Národní knihovny (NK) na pražské Letné podle návrhu architekta Jana Kaplického. Šéf lidovců dnes novinářům řekl, že stát zatím na knihovnu počítá s částkou 1,9 miliardy korun, Kaplického projekt by podle něj stál asi tři miliardy. "Takže chybí zhruba miliarda korun," uvedl.
    Sehnat peníze chce z pozice místopředsedy vlády v rámci jednání kabinetu o rozpočtu. Potřebné prostředky podle něj nejsou záležitostí příštího roku, ale spíše až za dva až tři roky, kdy by se mohla nová budova začít stavět. Za klíčové považuje kromě finančního zajištění i to, aby pražský magistrát převedl pozemky na Letné na Národní knihovnu.
    Jemu osobně se Kaplického vize líbí, je prý výrazná a zajímavá. Je si ale vědom i  toho, že návrh je kontroverzní a názory se na něj liší ve veřejnosti stejně jako napříč stranami. Proti "chobotnici" na Letné se staví pražská ODS či prezident Václav Klaus. Premiér Mirek Topolánek (ODS) na loni na podzim řekl, že nová budova NK nepatří mezi priority jeho vlády. Dnešního zasedání kabinetu se nezúčastnil, tráví dovolenou v Itálii.
    Zatímco Čunek mluví o stavbě knihovny za tři miliardy, ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) vyčíslil náklady na čtyři miliardy a například pražský primátor Pavel Bém (ODS) dokonce počítá s celkem šesti miliardami korun.
    Jehlička, který se má dnes setkat s ředitelem Národní knihovny Vlastimilem Ježkem, nedávno řekl, že nemůže rozjet výstavbu něčeho, na co nemá peníze. Podle něj nelze vypsat mezinárodní soutěž bez finančních omezení, která by určila, kolik může stavba stát.
    Podle Ježka ale chybí pro realizaci Kaplického blobu spíše politická vůle. Obává se, že pokud se bude stavba knihovny neustále oddalovat, nebudou peníze nakonec stačit na jakoukoli budovu. Řešením pak podle něj bude pouze dostavět depozitář v Hostivaři a knihy neustále převážet do Klementina. Tuto možnost Ježek označil za nejhorší variantu, která je drahá, neekologická a nešetrná vůči knižnímu fondu.
    Šéf Národní galerie Milan Knížák nedávno přišel s myšlenkou, že by se pro potřeby knihovny mohlo přestavět Kongresové centrum.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ausgerechnet Čunek...
Vaclav Vins
31.05.08 07:39
zobrazit všechny komentáře

Související články