Výtahy by se měly stavět již u čtyřpodlažních domů

Zdroj
Jiří Janda
Vložil
ČTK
28.05.2008 10:55
Praha

Praha - Vládní výbor pro zdravotně postižené občany prosazuje zavedení nových předpisů, podle nichž by musely být nové či rekonstruované bytové domy se čtyřmi a více podlažími vybaveny výtahem. Dosud musí mít výtah pouze domy pětipodlažní a vyšší. Novinářům to dnes po zasedání výboru řekla ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková.
    "Navrhujeme, aby se hranice snížila na čtyři podlaží s ohledem na to, že bezbariérovost je požadavek, který je moderním trendem a zohledňuje nejen potřeby zdravotně postižených, ale i seniorů a rodičů s kočárky," řekla ČTK Stehlíková.
    Náklady, které by byly spojené s realizací prosazovaného nařízení v  případě rekonstrukcí, by se podle mluvčího stavební společnosti PSJ Miroslava Fukse nezvýšily více než o pět procent, v složitějších případech maximálně o  deset. Pozitivní dopad by mělo nařízení podle stavebníků u čtyřpodlažních paneláků, kde by bylo možné výtahy budovat uvnitř budovy. "To by v jejich případě umožnilo další nástavby," řekl ČTK Fuks. U starší výstavby by to podle něj bylo složitější, protože tam by se výtahy musely stavět zvenčí.
    Jako přílišnou komplikaci nevidí případné přijetí tohoto nařízení ani developeři. "Pokud by nastala situace, že bychom museli stavět čtyřpodlažní byty s výtahy, samozřejmě by to náklady o něco zvýšilo," řekla ČTK mluvčí developerské společnosti Finep Pavla Temrová. Bytové domy s menším počtem pater však podle ní zahrnují spíše luxusnější byty, takže by se to na konečné ceně pro zákazníka údajně příliš neprojevilo.
    O tom, zda se dosavadní pravidla změní, však bude rozhodovat ministerstvo pro místní rozvoj. Novinka by podle záměru Stehlíkové měla být zapracována do příslušné vyhlášky, kterou tento úřad právě novelizuje.
    Vládní výbor bude navíc podporovat bezbariérové úpravy veřejných prostranství a budov prostřednictvím dotací z národního rozvojového programu Mobilita pro všechny. Dotace se budou poskytovat nejen jako dříve na bezbariérové vstupy do budov, ale nově i právě na instalace výtahů a zdvihacích plošin a na bezbariérové úpravy hygienických zařízení.
    "Pro nás je každá pozitivní změna krůčkem, který není snadný, a je otázkou času, kdy uzraje doba pro větší zohlednění potřeb zdravotně postižených občanů," prohlásila Stehlíková.
    Vstřícnost společnosti k postiženým narůstá jen velmi zvolna také podle místopředsedy výboru Václava Krásy, který je rovněž předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. Změny ve prospěch postižených ve stavebních předpisech navíc podle Krásy mohou prospět i ostatním lidem.
    "V Evropě se prosazuje koncept, aby člověk mohl užívat byt pořád. Aby se nemusel stěhovat, když zestárne nebo když se mu něco stane," řekl ČTK Krása.
    "Tato myšlenka je u nás úplně nová, stavebníci ji zatím vůbec neakceptují. Stavíme pořád bariérové domy. Stavebníci jdou tvrdě na zisk a nezohledňují potřeby lidí," posteskl si Krása.
    Ustláno na růžích postižení nemají ani v budově úřadu vlády. Místnost určená pro tiskové konference není pro jejich potřeby uzpůsobena, a ministryně Stehlíková proto dnes při setkání s novináři spolu s dalšími řečníky improvizovala vestoje pod pódiem. Vozíčkář Krása by se nahoru přes schůdky totiž dostal jen stěží, a i  kdyby se mu to podařilo, neviděli by jej novináři přes stůl.
0 komentářů
přidat komentář