Zámek ve Fulneku byl vydražen za 10,8 milionu

Vložil
ČTK
27.05.2008 11:15
České Budějovice

Fulnek (Novojíčínsko) 27. května (ČTK) - Zámek ve Fulneku na Novojičínsku byl dnes vydražen za 10,8 milionu korun. Vyvolávací cena činila osm milionů, podle znalce je hodnota dominanty šestitisícového města 15 milionů korun. Nový majitel zatím nechtěl zveřejnit jméno ani své záměry s památkově chráněným areálem, peníze musí uhradit do dvou měsíců.
    O areál v dražbě bojovali dva zájemci. Dosavadním majitelem zámku byla Správa Lesů Fulnek, kterou vlastní Rostislav Špaček. Zámek získal v restituci a začal s rekonstrukcí. Na údržbu a další opravy památky ale nemá peníze.
    "Je to sice soukromý majetek, ale zámek nám samozřejmě jako dominanta Fulneku není lhostejný. Osobně se domnívám, že když by získal nějakého šikovného majitele, který by do něj uměl investovat, tak to pro město může znamenat i nové pracovní příležitosti," uvedl nedávno starosta Fulneku Josef Dubec.
    Zámecký komplex leží severovýchodně od historického jádra města. Skládá se ze dvou částí - Horního zámku a mladšího, takzvaného Dolního zámku. Dnešní podoba vznikla začátkem 19. století po rozsáhlém požáru. V lokalitě stál zřejmě již ve 13. století gotický hrad, který byl v 16. století přestavěn na dvoupatrový renesanční zámek.
    Podle odborníků se většinou podobné areály prodávají obtížně. Dokazuje to například barokní zámek v Kupařovicích na Brněnsku, který byl v dražbě už několikrát a pokaždé bez úspěchu. I některé další objekty leží v nabídkách realitních kanceláří poměrně dlouho. Možnosti jejich využití totiž nejsou velké, některé zámky se dají přebudovat například na hotel, ne vždy je to ale zajímavá investice.
0 komentářů
přidat komentář