Plzeň nechá nasvítit velkou synagogu

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
26.05.2008 16:15
Plzeň

Plzeň - Jednu z výrazných dominant Plzně, Velkou synagogu v  Sadech Pětatřicátníků, by mělo ještě letos zvýraznit noční osvětlení. Město na něj dá ze svých peněz 1,5 milionu korun. Plzeňská synagoga, největší v Česku, druhá největší v Evropě a třetí největší na světě, tak bude mít podobné noční osvětlení jako další významná památka ve městě - katedrála svatého Bartoloměje, řekla ČTK náměstkyně primátora Marcela Krejsová.
    O nasvícení monumentální stavby se dvěma více než 60 metrů vysokými štíhlými věžemi se diskutovalo už před několika lety při velké rekonstrukci Sadů Pětatřicátníků. Příslušný úřad už také vydal stavební povolení, jehož platnost letos prodloužil.
    Velká synagoga v Plzni byla dokončena v roce 1893 a sloužila svým účelům až do holokaustu. Po 2. světové válce se vrátila židovské komunitě, v letech komunistického režimu byla uzavřena a chátrala. Opravy za 60 milionů korun se dočkala v 90. letech, pro veřejnost se otevřela na jaře v roce 1998, kdy se zde konala první bohoslužba po mnoha letech. Nyní je díky své akustice i prostředí využívána i pro koncerty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články