Ředitelé památkových ústavů odvoláním překvapeni, důvody neznají

Vložil
ČTK
02.12.2005 19:00
Praha

PRAHA - Ředitelé územních pracovišť Národního památkového ústavu (NPÚ) byli dnes odvoláním z funkcí překvapeni. Důvod jim podle jejich vyjádření nový náměstek ministra kultury František Formánek nesdělil.

Ministr Vítězslav Jandák odvolal ředitele v rámci ohlášené reorganizace systému památkové péče. S nimi odvolal i generálního ředitele NPÚ Zdeňka Nováka, který byl ve funkci od 1. prosince. Jandák chce zefektivnit hospodaření památkových ústavů a zprůhlednit jejich práci. V pondělí bude vypsáno výběrové řízení, řekl dnes ministr novinářům.
"Naprosto to nechápu a nechci to hodnotit," řekl k rozhodnutí ministra ředitel středočeského pracoviště NPÚ Vojtěch Láska. Důvod odvolání podle něj řiditelům sdělen nebyl; bylo jim ale nabídnuto, že se mohou zúčastnit výběrového řízení, které bude v krátké době vypsáno na nové obsazení ředitelských míst.
Ředitel pražského pracoviště památkového ústavu Michael Zachař ČTK řekl, že všichni šéfové byli svému odvolání přítomni; byli pověřeni k prozatímnímu vedení ústavů. "Nebyl uveden důvod," řekl Zachař. Krok prý byl vysvětlen jako administrativní opatření; hodnotit jej nechtěl.
Ani ředitel ústavu v Českých Budějovicích Aleš Krejčů důvod odvolání nezná. "Nebyl nám řečen, převzali jsme to a jedeme domů. Máme jen pověření řídit pracoviště, takže budeme pracovat jako dosud, než se to vyřeší," řekl ČTK.
Ředitel ústeckého pracoviště Zdeněk Henig se nechtěl k rozhodnutí ministra Jandáka vůbec vyjadřovat.
Podle vedoucího krajského odboru kultury na Vysočině Horymíra Kubíčka je odvolání ředitelů překvapivé, ale krajům nepřísluší situaci nějak komentovat. "Ředitelé jsou jmenovaní a tudíž odvolatelní státní úředníci," řekl Kubíček ČTK. Pokud změny souvisí s vývojem reformy veřejné správy v oblasti památkové péče, kraje to zřejmě uvítají, dodal.
Karlštejnský kastelán Jaromír Kubů, krokem ministra kultury velmi překvapený, podle svých slov doufá, že se jedná o dočasné rozhodnutí, protože generální ředitel i ředitelé všech územních pracovišť NPÚ jsou velcí odborníci a pracují na profesionální úrovni. "Snad se nejedná jenom o nějaký krok sloužící k posílení popularity ministra kultury," uvedl.
Kastelánka zámku v Lednici na Břeclavsku Ivana Holásková je Novákovým odvoláním šokována. "Nesmírně mě to překvapilo. Zdeněk Novák patří u nás k nejuznávanějším odborníkům mezi památkáři. Jeho jmenování generálním ředitelem památkového ústavu jsem s kolegy přivítala," řekla Holásková ČTK.
Mája Havlová, která v českobudějovickém památkovém ústavu pracuje 29 let, považuje ministrův krok za nespravedlnost nejen vůči jednomu člověku, ale vůči celému oboru.
"Neznám člověka, který by pro památky udělal tolik na úkor vlastního času, jako náš ředitel," řekla ČTK. Všech 13 objektů ve správě památkového ústavu je podle ní ve velmi dobrém vztahu, prohlídkové trasy vzkvétají, věci jsou restaurované, návštěvnost vzrůstá. "To je snad vizitkou sama o sobě. Jestliže s ní někdo takto zachází, pohrdá i prací všech ostatních řadových pracovníků, kteří se snaží dělat v adventním čase něco pro ostatní, a to na úkor svého volného času. Takhle nás vychoval náš ředitel, tak nemůže být špatný," dodala.
0 komentářů
přidat komentář