Nizozemská firma kupuje zemědělskou půdu na Pelhřimovsku

Vložil
ČTK
26.05.2008 12:55
Jihlava

Jihlava - Nizozemská společnost Bohemen Vastgoed Twee začala skupovat zemědělskou půdu na Pelhřimovsku. Nyní již vlastní několik set hektarů v katastru obcí Libkova Voda a Vlásenice-Drbohlavy, o další pozemky má zájem. Podle dnešního Jihlavského deníku Nizozemci uvádějí, že chtějí v regionu vybudovat velký zemědělský podnik. Vlastníkům půdy za metr čtvereční písemně nabízejí až devět korun. Konkurence Nizozemců se nelíbí tamním zemědělským podnikům.
    "Nenechte se vmanipulovat do rozhodnutí, které by vás mohlo jednou mrzet," varoval prostřednictvím listu jednatel zemědělského družstva v  Černově Milan Křížek. V ČR je téměř pravidlem, že na polích hospodaří někdo jiný než jejich vlastník. Zemědělské podniky mají většinou uzavřeny několikaleté nájemní smlouvy.
    Jednatel společnosti s nizozemským kapitálem Pierre Philippe Möller uvedl, že důležitost zemědělského sektoru v Evropě stoupá. "Česká republika má vhodnou půdu pro rozvoj farmářství a také vhodnou zeměpisnou polohu pro export potravin," zdůvodnil záměry firmy.
    Cena půdy rok od roku stoupá. Deník uvádí, že výhodnější podmínky pro nájem a odkup chtějí vlastníkům nabídnout i zemědělská družstva na Pelhřimovsku.
    Podle údajů v obchodním rejstříku firma s nizozemským kapitálem vznikla loni v červenci jako obchodní společnost s ručením omezeným.
0 komentářů
přidat komentář