Kino Světozor oslavilo své devadesátiny i novou éru

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
24.05.2008 19:05
Praha

Praha - Filmoví fanoušci se dnes večer setkali v pražském kině Světozor, aby oslavili 90 let trvání tohoto kinosálu zaměřeného na filmové umění a zároveň čtvrté výročí jeho novodobé historie. Tu začali psát noví nájemci, kteří do těchto prostor přišli v květnu 2004 ze Žižkova, kde dodnes provozují kino Aero.
    "Oslavu jsme pojali jako jarmark všech důležitých filmových akcí, které se ve Světozoru během uplynulých let udály. Divákům proto nabízíme připomínku všech festivalů nejen na filmovém plátně, ale také za jejich osobní účasti v rámci kina," řekl ČTK dramaturg Pavel Rajčan.
    Ve velkém sále kina střídaly projekce krátkých filmů, klipů, sociálních spotů a trailerů hudební vstupy, nedávnou modernizaci připomněly fotografie. Součástí programu byla možnost využít takzvanou Vox populi, tedy jakousi schránku důvěry, kterou v  90. letech proslavila televize. A nebylo náhodou, že k dobré náladě diváků přispělo novopacké pivo, nesoucí stejný název, jako tento pražský kinosál.
    Zdrojem zábavy byl i výběrový butik, do kterého mohli příchozí odkládat nepotřebné, ale stále módní svršky, a z odložených částí oděvů si naopak něco slušivého vybrat a zdarma užívat.
     Po dvouměsíční rekonstrukci bylo toto dvousálové kino, jehož historie sahá do roku 1918, otevřeno začátkem února. Velký sál potěšil diváky zvětšeným filmovým obrazem. Plátno bylo kvůli tomu posunuto vzad. Samozřejmostí je nová opona, lepší promítačky, nové ozvučení i  sedačky. Ty jsou pohodlnější a rozestup mezi nimi byl zvětšen; kapacita se snížila ze 488 na 356 míst.
    Světozor dostal i nový foyer, upravený prostor pro výstavy, nový bar a toalety. Interiéry jsou inspirovány několika kultovními filmy, jejichž známé scény převedla architektka Marcela Steinbachová do reality.
    Velký sál je doplněn zařízením pro modulaci zvuku pro nedoslýchavé. Ti, kteří mají v uších naslouchátka, tak mohou přijímat zvuk filmu přímo do nich, což zlepší jejich požitek.
Dramaturgie je zaměřena na premiérové uvádění kvalitní tvorby. V odpoledních časech a o víkendech jsou už dopoledne reprízovány úspěšné snímky za zvýhodněnou cenu. Pravidelné dokumentární pondělky doplňují diskuse vždy od 20:30 hodin. Sekce Audiovisual zahrnuje každou středu videoart, animaci a experimenty. Senioři tu ve stejný den po poledni mohou vidět filmy za pouhých 50 korun. I nadále tu občas hostuje Kinoautomat Radúze Činčery.
    Modernizace Světozoru přišla na zhruba sedm milionů korun, z nichž polovinu uhradil fond na podporu kinematografie. Nemohla by se uskutečnit bez podpory řady společností, dodavatelů a institucí včetně těch, kteří svou podporu vyjádřili adopcí jeho sedaček.
0 komentářů
přidat komentář