Do Celetné ulice v centru Prahy se vrátilo plynové osvětlení

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
02.12.2005 15:40
Praha

PRAHA - V centru Prahy opět přibyly plynové lampy. Romantické plynové světlo nahradilo elektrické osvětlení v Celetné ulici. Nyní ji ve zkušebním provozu ozařuje devět desítek luceren na zemní plyn, řekl dnes ČTK radní Pavel Klega (ODS). Náklady na změnu osvětlení ulice činily zhruba 16 milionů korun.

Magistrát tak splnil slib, že se do Celetné ulice vrátí plynové lampy zhruba na Mikuláše. Je jich dokonce víc, než se plánovalo. "Protáhlo se to až k Prašné bráně a kousek do Staroměstského náměstí," uvedl Klega. Pět desítek luceren dělníci zrekonstruovali, 40 nových lamp přidali, dodal.
Město mělo v rozpočtu na zavedení plynového osvětlení do Celetné ulice 25 milionů korun. Uspořené peníze se převedou do příštího roku. "Uvidíme, zda se nám podaří udělat nějakou další etapu," poznamenal Klega.
Kouzlo plynového osvětlení se do města vrátilo před třemi lety, kdy se devět lamp rozsvítilo v části Michalské ulice. Nyní jsou i ve Vejvodově a Melantrichově ulici a na Uhelném trhu. Lampáři je už pomocí dlouhé tyče rozsvěcet a zhasínat nemusejí; děje se tak samočinně. Příští rok bude zcela jistě svítit plynem historický osmiramenný sloup osvětlení na Hradčanském náměstí, který je od září v opravě.
Město chce postupně zavést plynové lampy na celou Královskou cestu, patrně včetně Karlova mostu. Lucerny na plyn by se měly objevit i třeba na Ovocném trhu a v Rytířské ulici. Plánována je také plynofikace sloupů na Dražického náměstí a v Loretánské ulici.
První plynové lampy se v Praze objevily v roce 1847. O sto let později jich bylo v ulicích kolem 10.000. Později se nahrazovaly elektrickými v souvislosti s přechodem ze svítiplynu na zemní plyn. Jako poslední byly převedeny na elektřinu stožáry na Hradčanském náměstí a v Loretánské ulici v dubnu 1985.
0 komentářů
přidat komentář