Prezident podepsal novelu stavebního zákona

Vložil
ČTK
21.05.2008 14:00
Praha

Praha - Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu stavebního zákona. Informoval o tom Petr Hájek z tiskového odboru prezidentské kanceláře. Poslanecká sněmovna schválila novelu 7. května, musela ale přehlasovat Senát, kterému vadilo, že novela vyjmenovává, jaké stavby je možné stavět v nezastavěných částech obce.

    Senátoři původně navrhli zobecnit a zachovat povolování staveb územním řízením, sněmovna se ale nakonec přiklonila k původní sněmovní verzi.
    Novela stavebního zákona umožňuje například umístit stavbu v nezastavěné části obce, která nemá zpracovaný územní plán. Podle dosud platného zákona to možné nebylo.
    Problém se týká asi 2800 obcí, které většinou nemají víc než 1000 obyvatel. Až do roku 2015 bude možné podle přijatého přechodného ustanovení v těchto místech stavět například stavby pro bydlení nebo stavby občanské vybavenosti. Ty ale budou muset hraničit s pozemky v zastavěném území. Povoleny budou také zemědělské stavby pro trvalé bydlení s nejvýše třemi samostatnými byty. Stavět takto bude ale možné jen se souhlasem zastupitelstva obce.
    Novela má také zjednodušit povolování souboru staveb. Pokud například stavebník staví současně rodinný dům a vedle něj garáž, projedná to stavební úřad prostřednictvím jednoho povolení. Obce by také podle nové úpravy nahrazovaly zpracované územní plány nikoli v pětileté, ale devítileté lhůtě. To by jim mělo pomoci ušetřit peníze.
    Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek v dubnu při opětovném nástupu do funkce ohlásil, že bude usilovat o další velkou novelu stavebního zákona. Pracovní znění novely by podle Taťány Kaniové z odboru komunikace MMR mělo být hotové do konce června. Šlo by tak již o druhou novelu nového stavebního zákona, který platí od 1. ledna 2007.
28 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
dárek plánkařům
Věra
22.05.08 12:03
senát x sněmovna
hoja
22.05.08 08:35
satelity na vsi
šárka
22.05.08 11:23
chysove haje
pavel kol.
22.05.08 01:54
zobrazit všechny komentáře