Pece ve Vojtěšské huti v Kladně se staly kulturní památkou

Vložil
ČTK
21.05.2008 10:10
Kladno

foto: Výzkumné centrum průmyslovéo dědictví
Kladno - Vápenné pece v areálu bývalé Vojtěšské huti v Kladně, známé také pod názvem Koněv, se staly kulturní památkou. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar. Rozhodnutí nabylo právní moci 7. května.
    Pece jsou nyní v soukromých rukou, vlastní je společnost První železářská Kladno. Podle památkářů se někteří vlastníci objektů brání tomu, aby významné stavby byly prohlášeny za kulturní památky. Bojí se nárůstu cen za údržbu a zabezpečení takových staveb, případně omezení svého podnikání. Jednatel První železářské Kladno Jiří Mráček ČTK již dříve řekl, že by to pro firmu, která je vlastníkem objektu hutí Koněv i části pozemků v okolí, neměl být žádný problém. "Jsme připraveni se částečně podílet na financování rekonstrukce vápenky, rozhodně se nesnažíme o likvidaci objektu," uvedl.
    O záchranu pecí se pokouší občanské sdružení Kladno Koněv, které chce získat peníze z fondů EU na jejich sanaci. Stav jedné z věží je totiž podle sdružení kritický. Bez dohody s vlastníkem ale nemá možnost, jak situaci napravit.
    Čtyři šachtové vápenné pece v areálu bývalé Vojtěšské huti byly postaveny v letech 1927 až 1929. První dvě byly postupně uvedeny do provozu v srpnu a září 1928 a další dvě v říjnu 1929. S rozšířením vysokopecního provozu v huti zanedlouho čtyři vápenné pece nestačily a musela být postavena nová pec, která byla dokončena v roce 1940.
    Ukončení provozu vápenných pecí souviselo se zastavením výroby surového železa v Kladně v roce 1975, kdy výroba přepáleného vápna ztratila smysl. Na přelomu 60. a 70. let byly zbořeny první dvě pece s  označením č. I. a II. Do začátku roku 1997 byly z vápenných pecí č. III., IV. a V. odstraněny mostky, výtahy, kouřovody a veškerá strojní technologie.
0 komentářů
přidat komentář