Justiční palác v Ústí nad Labem může stát do pěti let

Zdroj
Vít Lukáš
Vložil
ČTK
21.05.2008 09:50
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Nový justiční palác v Ústí nad Labem by mohl být postaven do pěti let. Po jednání s vedením ústeckého krajského soudu to dnes novinářům řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Dodal, že záleží i na tom, zda vláda ve středu na svém zasedání v Teplicích podpoří plány jeho ministerstva na financování stavby ze soukromých zdrojů.
    Ministerstvo spravedlnosti předpokládá, že by novou budovu soudu v ústecké čtvrti Bukov postavil soukromý investor a pak ji 25 let provozoval. Ministerstvo by za ni za celou tuto dobu zaplatilo 4,36 miliardy korun, což je údajně o 401 milionu korun méně, než kdyby stavbu platilo ze státního rozpočtu. Kromě ústeckého soudu chce takto ministerstvo zaplatit novou věznici v Rapoticích na jižní Moravě, která by stála 2,64 miliardy korun.
    Do ústeckého justičního paláce by se vešlo 600 zaměstnanců krajského i okresního soudu, státního zastupitelství a probační a mediační služby. Podle předsedy krajského soudu Milana Kohoutka by se tak vyřešily prostorové problémy, se kterými se justice v Ústí nad Labem potýká. "Dnes nemáme jedinou volnou kancelář," uvedl.
    Pospíšil dnes řekl, že do dostavby justičního paláce bude třeba udržet v provozu současnou soudní budovu. Ministerstvo je podle něho připraveno uvolnit peníze na potřebné opravy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články