Radní: Výstavba části radiály v Praze 9 bude v budoucnu nutná

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
02.12.2005 15:50
Praha

PRAHA - Výstavba části Vysočanské radiály mezi Balabenkou a Kbelskou ulicí v Praze 9 bude podle městského radního pro dopravu Radovana Šteinera (ODS) v budoucnu nutná. Proti plánům se nedávno postavila místní radnice, podle níž by silnice přivedla do centra další automobily. Šteiner však říká, že s plánovaným rozvojem území včetně ploch po bývalé ČKD bude potřeba radiálu postavit.

Mezi Balabenkou a Kbelskou vznikne v podstatě nová čtvrť s tisíci byty, s kancelářemi a obchodními centry. Praha 9 uvádí, že pro dopravu v oblasti postačí Sokolovská a Českomoravská ulice. Šteiner je opačného názoru. "Není možné říci, že se budou stavět byty a zrekonstruovaná Českomoravská ulice to utáhne. Neutáhne," řekl ČTK radní. Nyní je kapacita současných ulic dostatečná, dodal.
Radiála má spojit budoucí vnitřní a vnější obchvat města. Letos začala výstavba od Kbelské k vnějšímu okruhu. Proti pokračování radiály k Balabence se kromě radnice postavili v petici i místní obyvatelé. Uvádějí, že by znehodnotila zelené plochy i okolní obytnou zástavbu. "Je to nepochopení ze všech stran," podotkl Šteiner.
Původně se podle něho skutečně plánovalo, že by silnice vedla přes Vysočany po povrchu. Nyní je to jinak. "Povede patrně tunelem, aby to nikoho neobtěžovalo," uvedl Šteiner. Zdůraznil, že následujících deset až 15 let let se tato část zcela jistě stavět nezačne.
Magistrát nyní zpracovává studii, z níž vyplyne kapacita silnice. Je možné, že vedení radiály bude jiné, než jak je nyní zakresleno v nezávazné části územního plánu. Praha 9 ale žádá, aby byl úsek z plánu zcela vyňat.
Nyní stavěný úsek radiály od Kbelské ulice k vnějšímu okruhu uleví hlavně Hloubětínu a Černému Mostu. Podle Šteinera se díky němu sníží provoz v přetížené Chlumecké ulici. Tato část silnice zhruba za 1,5 miliardy korun má být dokončena v roce 2007. Protože nevede v zastavěném území, nikdo proti výstavbě neprotestuje.
0 komentářů
přidat komentář