Bém: Ježkův dopis vyzývající k prodeji pozemků jsem nedostal

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
20.05.2008 15:20
Praha

Praha - Pražský primátor Pavel Bém (ODS) zatím nebude reagovat na výzvu ředitele Národní knihovny (NK) Vlastimila Ježka, který město žádá o prodej pozemků na Letné. Bém tvrdí, že dopis nemá. Podle Ježka byl ale doručen na podatelnu magistrátu už 7. května.

    "V této chvíli je to bezpředmětné. Žádný dopis jsem zatím neobdržel. Pokud jej obdržím, mohu se k němu vyjádřit," sdělil primátor ČTK v textové zprávě. "Jasná tečka musí být učiněna za regulérností, či neregulérností soutěže a následně musí ministerstvo kultury rozhodnout o zrušení, či pokračování soutěže. V případě druhém pak o alokaci šesti miliard korun," dodal Bém.
    O regulérnosti soutěže rozhodla Mezinárodní unie architektů, podle jejíchž pravidel se soutěž konala. Úřad na ochranu hospodářské soutěže, který byl již třikrát k takovému posouzení vyzván, uvedl, že mu to nepřísluší. V dopise náměstkovi ministra kultury Františku Mikešovi, který dal poslední podnět ÚOHS, šéf úřadu Martin Pecina opakuje, že pokud by úřad revidoval svá předchozí rozhodnutí, trvalo by to nejspíše několik měsíců.
    Ježek se dopise, který včera poskytl novinářům, odvolává na dohodu starou více než dva roky, kdy se zastupitelé usnesli, že za jistých podmínek prodají knihovně za 31,5 milionu korun pozemek pro novou budovu. Druhý dopis napsal Ježek ministrovi kultury - informuje ho v něm o dalších krocích, které připravuje.
    "Buď usnesení platí, tak ho naplňme a podepišme smlouvu, nebo neplatí, a můžeme hledat jiné, náhradní řešení," řekl ČTK Ježek. Dopis prý primátorovi napsal hlavně proto, aby se v otázce stavby nové budovy nepřešlapovalo na místě. "Čas je náš nepřítel," dodal s upozorněním na to, že pokud by nová knihovna nestála do roku 2015, nebude moci poskytovat služby, které ze zákona musí.
    Jednou z podmínek usnesení zastupitelstva bylo to, že Praha nejprve s NK uzavře smlouvu o smlouvě budoucí, a až knihovna předloží stavební povolení a doloží financování stavby, město pozemky prodá. Stavební povolení měla knihovna předložit do konce tohoto roku, kvůli průtahům to ale pravděpodobně nestihne.
    Ježek proto v dopise primátora žádá o prodloužení lhůty k předložení pravomocného stavebního povolení a doložení financování stavby o stejnou dobu, tedy do 30. ledna 2011.
    Pozemek na Letné vlastní Praha, jejíž představitelé se podle Ježka od počátku stavěli k záměru právě tam postavit novou budovu knihovny kladně. Po memorandu o spolupráci na přípravě a realizaci nové budovy z roku 2004 přijala počátkem roku 2006 rada usnesení o prodeji pozemku Národní knihovně. Usnesení rady potvrdili o dva měsíce později pražští zastupitelé.
    Smlouvu o převodu pozemků, tedy smlouvu o smlouvě budoucí, ale město dosud nepodepsalo. Magistrát podle Ježka nově do textu smlouvy včlenil požadavek, aby se NK zavázala uhradit náklady na přesunutí tramvajové smyčky a změnu přeložek inženýrských sítí. To NK odmítla. "Domníváme se, že magistrátní úředníci v tomto bodě nerespektovali ani text usnesení zastupitelstva, ani ústní prohlášení představitelů města," říká ředitel. Za NK smlouvu podepsal loni 11. července a odeslal ji.
    Jednání kolem nové budovy NK jsou zdánlivě na mrtvém bodě, po několikaměsíčních jednáních týmu Národní knihovna složeného ze zástupců města, státu, zadavatele soutěže a architekta, se do věci z iniciativy Mikeše znovu musel vložit antimonopolní úřad. Pecina si ještě nechává vypracovat posudky z oblasti mezinárodního práva a radí se s odborníky v Bruselu, ale podle něj byla soutěž v pořádku.
    Podle Ježka je překážkou zadání projektu právě to, že Národní knihovna nemá podepsanou smlouvu o prodeji pozemku.

> Ježek vyzval Béma, aby knihovně prodal pozemky [19.5.2008]
0 komentářů
přidat komentář