Parcely na Rohanském ostrově Praha prodá za 1,7 miliardy korun

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
20.05.2008 15:20
Praha

Praha - Za lukrativní parcely na Rohanském ostrově by měl pražský magistrát získat asi 1,69 miliardy korun. Částku nabídla společnost Konsorcium Rohan, kterou včera členové hodnotící komise doporučili městské radě vyhlásit za vítěze soutěže na pronájem a následný prodej pozemků, řekli ČTK primátorova náměstkyně Markéta Reedová (SNK ED) a zastupitel Miroslav Poche (ČSSD). Rozhodovalo se podle ceny.

    Do druhého kola výběrového řízení postoupily ještě firmy Development Pobřežní a Avenzo Vice. Development Pobřežní nabízel 1,59 miliardy a Avenzo Vice 1,47 miliardy korun. Vítězná nabídka činí 8567 korun za metr čtvereční, druhá nejvyšší byla 8070 korun a třetí 7449 korun za metr čtvereční. Vítězné Konsorcium Rohan vlastní podle serveru Aktuálně.cz developerská společnost Sekyra Group.
    Městská rada má podle doporučení komise vypracovat ještě jeden posudek hodnoty parcel, uvedl Poche. Současný je zhruba dva roky starý, nynější tržní odhad neexistuje. V posudku, který měla komise k dispozici, je vyčíslená cena parcel asi poloviční než vítězná nabídka, podotkla Reedová.
    Soutěž je zhruba o 200.000 metrů čtverečních parcel. Má na nich vzniknout nové městské centrum s obytnými domy, službami, hotely, kancelářemi i zelení. Nové městské centrum už dříve vzniklo například na Smíchově, další se staví na Pankráci. Na rozvoj čekají mimo jiné parcely po těžkém průmyslu ve Vysočanech nebo nevyužité parcely na bubenském a žižkovském nádraží.
    "Cena 8567 korun za metr čtvereční se dle našeho názoru pohybuje na té nižší hranici. Nicméně nemáme dostatek informací o případných omezeních, například ekologické zátěži, které by cenu pozemku snížily," řekl ČTK analytik mezinárodní poradenské společnosti King Sturge Ondřej Novotný.
    Do výběrového řízení se přihlásilo 17 uchazečů, v prvním kole se hodnotily formální náležitosti nabídek a urbanistické studie. Postoupily tři firmy, které splnily podmínky a zároveň je favorizoval útvar rozvoje města. Do druhého kola měly předložit cenovou nabídku. Byla nejdůležitějším kritériem, mnohem menší váhu měl harmonogram výstavby a smluvní pokuty. Pozemky vítěz získá nejdřív do pronájmu, město je prodá až po kolaudaci vystavěných budov.
    Rohanský ostrov je podle Novotného jedinou takto rozsáhlou oblastí v tak těsné blízkosti centra, kterou je možné ještě rozvíjet. Jde o velmi atraktivní pozemky, a proto účast 17 společností v prvním kole soutěže nepřekvapuje, uvedl. "Návrh nového městského centra, které zahrnuje bytové domy, služby, hotel, kancelářské prostory a parkovou zeleň považujeme za vyhovující. Podle našeho názoru je třeba klást důraz především na dlouhodobý a trvale udržitelný rozvoj této části metropole," řekl.
    Prodej části ostrova vyvolává obavy Strany zelených. Poukazují například na to, že ostrov není zapojen do systému veřejné dopravy. Tvrdí, že bude promarněna neopakovatelná šance zřídit v centru rekreační plochu podobnou Stromovce. Proti nové výstavbě ale zelení kategoricky nejsou. Měla by však být podle nich urbanisticky šetrná s vyváženým poměrem zastavěných a volných ploch, s promyšleným systémem hromadné dopravy. Budovy by měly být podle zelených také energeticky úsporné.
    Karlín se už nyní na novou výstavbu chystá. Již dříve byly dokončeny zábrany proti povodním za 626 milionů korun, letos bude hotovo prodloužení Pobřežní ulice k Libeňskému mostu. Tento rok bude výstavba silnice stát asi 90 milionů korun. S přispěním evropských fondů se za 182 milionů korun upraví pozemky a zlikvidují se některé staré stavby.
    Rohanský ostrov čekají i další velké změny. Plochy, které nejsou chráněny zábranami proti velké vodě, budou sloužit pro odpočinek obyvatel. Pro novou zeleň, sport a rekreaci chce město využít zhruba 60 hektarů tamních pozemků. Mělo by být obnoveno v minulosti zasypané rameno Vltavy, vznikne Rohanský a Maninský ostrov.
    Rohanský ostrov stejně jako celý Karlín, k němuž patří, poničila v srpnu 2002 katastrofální povodeň. Nyní již tuto čtvrť chrání před případným opakováním přírodní katastrofy zábrany. Většina parcel, které město v soutěži nabídlo, je v chráněné části ostrova.
    Ostrov vznikl po roce 1550 na místě starého říčního nánosu. Při regulaci byl částečně spojen s karlínským územím a na východě splynul s Libeňským ostrovem. Současný název je odvozen od jména pražského radního a tesařského mistra Josefa Rohana, který ostrov koupil v polovině předminulého století.

0 komentářů
přidat komentář

Související články