Ve vesnické rezervaci Krátká otevřou naučnou stezku

Vložil
ČTK
16.05.2008 14:40
Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou - Ve vesnické památkové rezervaci v Krátké na Žďársku bude 24. května otevřena naučná stezka. V kraji Vysočina, kde se nacházejí pouze tři vesnické rezervace a jedna vesnická památková zóna, jde o ojedinělý projekt. V Krátké, jež je dnes místní částí Sněžného, se uchoval jeden z nejhodnotnějších celků lidové architektury, v níž převládá typ malých horských usedlostí. Naučná stezka s celkem 15 zastaveními bude zacílena na rodiče s dětmi, řekl dnes novinářům mluvčí CHKO Žďárské vrchy Jaromír Čejka.

    Nejpozoruhodnějšími staveními je rychta číslo popisné 12 a také stavení číslo čtyři a číslo 31. Jsou to roubené stavby s lomenicí ukončenou kabřincem. Jenom asi sedm stavení je trvale obydlených, zbytek patří chalupářům. CHKO má v Krátké své Ekologické informační středisko, NPÚ pak rekreační zařízení.
    Panely s informacemi najdou návštěvníci nejen u památkových objektů, ale také u louky a potoka, a to v turistické sezoně od června do září. K dispozici bude i tištěný průvodce.
    Naučná stezka vznikla ve spolupráci Správy CHKO, žďárské organizace Českého svazu ochránců přírody, Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě a obce Sněžné. Krátká vznikla ve třetí vlně kolonizace. Je jednou z nejmladších obcí na Žďársku. Založena byla v roce 1727 na místě vymýceného lesa. Dříve se nazývala podle potoka Teplá. Bydleli v ní lesní dělníci a také lidé, kteří pracovali v kadovských železárnách.
0 komentářů
přidat komentář