Sluneční lázně v Karlových Varech jsou určeny k demolici

Vložil
ČTK
02.12.2005 15:20
Karlovy Vary

KARLOVY VARY - Sluneční lázně v Karlových Varech, jediná funkcionalistická stavba svého druhu v regionu, je určena k demolici. Rozhodl o ní současný vlastník objektu, firma Milan Slavík. Budovu kupovala ve velmi špatném technickém stavu a nechce investovat do její rekonstrukce. Místo Slunečních lázní postaví pětipodlažní obytný dům, píšou dnešní Karlovarské noviny (KN).
Přestože se o záchranu výjimečného objektu snažilo několik architektů i Klub za krásné Karlovarsko, neuspěli. Statika budovy je natolik narušená, že demolice je za současného stavu nezbytná, uvádí KN. "Vlastníci předložili statický posudek, z jehož závěrů vyplývá nutnost stavbu zbourat. Usilovali jsme proto o nezávislý posudek," řekl KN předseda klubu, karlovarský archeolog Jiří Klsák.
Nezávislý odborník, u něhož si objednalo a zaplatilo posudek město, ale potvrdil původní verdikt. Demolice by se dala obejít pouze kompletní přestavbou budovy, která by byla ale nesmírně drahá. "Pochybuji, že by takovou alternativu byli vlastníci ochotni přijmout. Slunečním lázní nepřispělo ani to, že nejsou zařazeny do seznamu kulturních památek," uvedl vedoucí odboru památkové péče karlovarského magistrátu Miloš Hladký.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Lázně VI-Sluneční Lázně
Michael Rund
02.12.05 08:30
zobrazit všechny komentáře