Muchova epopej se patrně přesune do Křižíkových pavilonů

Vložil
ČTK
13.05.2008 23:20
Praha

Praha/Moravský Krumlov (Znojemsko) - Monumentální Slovanská epopej Alfonse Muchy se zřejmě přesune ze zámku v Moravském Krumlově do jednoho z Křižíkových pavilonů na pražském Výstavišti. Záměr dnes schválila městská rada, oznámil novinářům radní Milan Richter (ODS). V Praze by mohla být ještě letos. Magistrát nyní bude chystat projekt a zkoumat, kolik by nutné úpravy pavilonu stály. S konečnou platností rozhodne patrně v červenci. Představitelé Moravského Krumlova považují záměr za nesprávný, necitlivý a ve vztahu k tvůrci monumentální epopeje dokonce za neetický, protože naprosto popírá podmínky, za nichž slavný malíř toto dílo národu věnoval.
    Cílem města stále je postavit pro cyklus dvou desítek rozměrných pláten na Výstavišti novou budovu. Měla by být na Bruselské cestě. Nájemce areálu, Incheba Praha, ale se současným návrhem budovy, známé jako krabička od sirek postavená na stranu, nesouhlasí, prý je příliš mohutná. Podle radního je vysoká jako ruské kolo.
    Richter soudí, že pavilon by mohl vypadat honosněji. Mohla by v něm být i aukční síň a Muchovo muzeum, uvedl. Jednou z možností je podle něho i to, že by se do nové budovy přesunulo současné Muchovo muzeum, které je v centru v Panské ulici. Nová budova by mohla stát do tří let, sdělil radní, který nyní bude s nájemcem výstaviště oficiálně jednat.
    Odhad, kolik by stál přesun epopeje do Křižíkova pavilonu B, neexistuje. Podle Richtra by náklady nebyly závratné. Plátna se tam vejdou, pavilony mají vzduchotechniku. Je ale nutné vnitřní prostory upravit a zásadní položku bude představovat umístění klimatizace. Richter podotkl, že zámek v Moravském Krumlově není vůbec vytápěn, výkyvy teplot plátnům neprospívají. Zůstaly by tam jen v případě, že by se ukázalo, že přesun do Křižíkových pavilonů není možný, zdůraznil.
    Opozice se obává toho, že v Křižíkově pavilonu by mohlo dílo zůstat navždy. "Velmi kladně hodnotím přesunutí cyklu do Prahy. Doufám ale, že návrh na umístění Slovanské epopeje do Křižíkova pavilonu nepovede k odstoupení od záměru postavit nový objekt pro vytvoření stálé expozice," sdělil již dříve ČTK místopředseda zastupitelů ČSSD Miroslav Poche. Naopak starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý se už nechal slyšet, že radnice bude přesunu bránit, pokud hlavní město nevytvoří kvalitní prostory.
    Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý připomněl, že Mucha dílo věnoval za podmínek, že bude vystaveno v pavilonu, který k tomuto účelu vznikne. O žádném provizoriu, jakým jsou Křižíkovy pavilony, tehdy nebyla řeč a všichni to moc dobře vědí, uvedl Mokrý.
    "Ctíme vlastnická práva. Nebudeme se vrhat pod kola aut, která by dílo od nás odvážela. Jde nám jen o to, aby bylo o epopej dobře postaráno," zdůraznil starosta. Podle něj má na Slovanskou epopej morální právo jen Moravský Krumlov. Město v padesátých letech nabídlo svůj zámek pro zrestaurování díla, a to za situace, kdy se "Praha nebyla schopna o něj postarat".
    Richter slibuje, že Praha Moravský Krumlov "odškodní". Hovořil o zapůjčení nějaké jiné sbírky Galerie hlavního města Prahy, která nyní není veřejně přístupná. O takovou zápůjčku ale Moravský Krumlov rozhodně nestojí. "Jestli si myslí, že vytáhnou z depozitáře zaprášená díla, ometou je koštětem a ty nám pak zapůjčí, tak to ať si je klidně dál v Praze nechají. Děkujeme, ale to nechceme," dodal Mokrý.
    Mucha věnoval epopej Praze s podmínkou, že pro ni postaví galerii. Podle magistrátu však podmínka není právně závazná, je spíše v morální rovině. S vlastnictvím podle městských úředníků nijak nesouvisí autorská práva, jejichž ochrana skončí k roku 2010.
    Epopej je na zámku v Moravském Krumlově již 45 let. O přestěhování pláten zobrazujících výjevy z dějin Slovanů zpět do Prahy se hovoří již dlouhou dobu. Návrhů, kde by mělo být dílo vystaveno, byla řada, například Průmyslový palác na Výstavišti a Klementinum.
0 komentářů
přidat komentář

Související články