Sázavský klášter čeká celková obnova za víc než 100 milionů

Zdroj
Jaroslava Tůmová
Vložil
ČTK
11.05.2008 12:30
Praha

Sázava (Benešovsko) - Bývalý benediktinský klášter v Sázavě čeká rozsáhlá rekonstrukce. Investiční plán celkové obnovy této národní kulturní památky by měl být hotov koncem května. Náklady přesáhnou 100 milionů korun a Národní památkový ústav na ni bude žádat o státní dotace, řekla ČTK kastelánka Slávka Matoušová. Kromě rekonstrukce se podle ní připravuje také nová expozice.
    "Opravy se nebudou týkat jenom samotného kláštera, ale také přilehlých pozemků, jeskyně sv. Prokopa a jejího okolí nebo zahrady," dodala. Je podle ní třeba vyřešit pronikání vlhkosti do spodních pater objektu, rekonstruovat všechny inženýrské sítě, zajistit archeologické průzkumy. Kastelánka odhaduje, že to bude záležitost osmi až deseti let.
    Letos se začne opravovat střecha. Klášter na to dostal od státu milion korun, pokryje to ale jen část prací. Po jejich skončení se začne budovat nová zámecká expozice v prvním patře kláštera. Hotova by mohla být do tří čtyř let. Nebude klasickou prohlídkovou trasou, na jakou jsou návštěvníci památek zvyklí. Na vystavený historický mobiliář si příchozí budou moci sednout a osahat si ho, prozradila Matoušová.
    Současná expozice o staroslověnské Sázavě přibližuje klášter v kontextu cyrilometodějské tradice. Prohlídková trasa je ale poplatná době svého vzniku, tedy 80. letům. Průvodci se proto snaží výklad zpestřit povídáním o mnišství a poustevnictví a doplňují ho legendami a pověstmi, které se vztahují k Sázavě a jejímu okolí. "Potíž je v tom, že v mnoha případech je to jenom slovo, k němuž se nedá nic ukázat. V budoucnosti proto chceme v expozici spojit slovní informace s vizuálními," dodala Matoušová.
    Poutník Prokop založil v  Sázavě na začátku 11. století družinu, kterou později kníže Oldřich povýšil na konvent řehole sv. Benedikta. V roce 1032 byly také postaveny první částečně soukromé klášterní budovy. Téměř tři čtvrtiny století v ní žili slovanští mniši, Sázava tehdy představovala jedinečné středisko staroslověnského písemnictví a liturgie. V roce 1096 se v klášteře usídlili pražští latinští mniši, nadále ale zůstal centrem duchovní i literární vzdělanosti a rozvoje uměleckých řemesel. Osud kláštera se uzavřel v roce 1785, kdy ho Josef II. zrušil.
    V roce 2000 se část kláštera vrátila potomkům rodiny Schwarzových. Předloni restituentka svůj podíl prodala státu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
počty
Milan
11.05.08 04:31
zobrazit všechny komentáře

Související články