Občanské sdružení za krásnou Olomouc

Zpráva o založení a nabídka spolupráce

Zdroj
PhDr. Martin Horáček Ph.D.
Vložil
Tisková zpráva
09.05.2008 17:00
Dne 10. 4. 2008 se uskutečnila první členská schůze Občanského sdružení za krásnou Olomouc (dále Sdružení). Ve sdružení se sešli lidé, jimž leží na srdci osud a podoba města Olomouce, jehož historickou a památkovou podobu utvářel a dosud utváří téměř tisíciletý vývoj. První schůze se zúčastnila řada občanů, z nichž téměř tři desítky se staly ihned členy Sdružení.

V následné diskuzi se přítomní shodli na jeho základních cílech a poslání, kterými jsou zejména
- péče o umělecké a kulturní hodnoty města Olomouce a regionu Olomoucka, ochrana hodnotné historické architektury a historického urbanismu města Olomouce, zejména Městské památkové rezervace, záchrana ohrožených památek,
- ochrana životního prostředí, přírody a krajiny a péče o ně v regionu,
- sledování proměn historického obrazu města Olomouce a přilehlého regionu a vyjadřování se ke konkrétním přestavbám, novostavbám a dalším architektonickým a urbanistickým zásahům do jeho organismu,
- informování veřejnosti o chystaných stavebních a urbanistických změnách v Olomouci a na Olomoucku, které budou mít vliv na architektonické, památkové a urbanistické hodnoty dotčených lokalit,
- postupná náprava nejvýraznějších památkových, architektonických a urbanistických škod způsobených Městské památkové rezervaci Olomouc a ostatním památkově a umělecky hodnotným lokalitám Olomoucka po druhé světové válce.

Sdružení jako uskupení členů nejrůznějších profesí, zastupujících ve výrazné míře odborníky jako historiky umění, památkáře, historiky ad., proto nabízí příslušným orgánům možnost otevřené spolupráce při řešení současných i budoucích architektonických, urbanistických a krajinotvorných zásahů v Olomouci
a jeho okolí. Usiluje přitom o propojení nejrůznějších občanských iniciativ s obdobnými cíly.
"Jsme přesvědčeni, že jedině komunikace mezi zástupci rozhodovacích orgánů, odborníků i angažovaných obyvatel Olomouce a Olomoucka přispěje k uchování hodnot tohoto výjimečného historického města, stejně jako k jeho dalšímu rozvoji, který nebude tyto hodnoty umrtvovat, ale naopak na ně naváže," říká Mgr. Alexandr Jeništa, člen výboru Sdružení.
Příslibem do budoucna je jistě veskrze kladná odezva ze strany primátora Statutárního města Olomouce Martina Novotného, který se nedávno se zástupci Sdružení sešel.
Vedle konkrétních kauz, které budou sledovány a zveřejňovány na internetových stránkách, by Sdružení rádo soustavně připomínalo a oživovalo kulturní identitu města Olomouce, založenou na mnohonárodnostním základě.
"Jako dědici této tradice neseme spoluzodpovědnost za uchování uměleckých, památkových a kulturních kvalit tohoto města a udržení vysoké úrovně architektury, kultury a životního prostředí i v současnosti," shrnul předseda Sdružení Martin Horáček.

Členové výboru Sdružení:
PhDr. Martin Horáček Ph.D. - historik umění a vysokoškolský pedagog, předseda Sdružení
Mgr. Ondřej Jakubec Ph.D. - historik umění a kurátor, místopředseda Sdružení
Mgr. Alexandr Jeništa - rusista a divadelní produkční
Mgr. Dominika Kovaříková - právnička
Marcela Marková - studentka, pokladník Sdružení

Adresa: Fragnerova 14, 779 00 Olomouc
Tel.:
PhDr. Martin Horáček Ph.D. - 605 825 098
Mgr. Ondřej Jakubec Ph.D. - 732 779 678
E-mail: krasnaolomouc@seznam.cz
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
o co jim skutečně jde?
zdenek franek
10.05.08 07:37
Hodně zdaru!
Vích
10.05.08 01:12
odpůrce zeleně
Eva Sadílková
10.05.08 03:02
Franěk není Fránek a naopak
Martin Franěk
10.05.08 03:58
zobrazit všechny komentáře

Související články