Prachatice: Rekonstruovaný sál Národního domu otevřen

Vložil
ČTK
09.05.2008 14:30
Prachatice

Prachatice - V Prachaticích dnes otevřeli opravený sál Národního domu. Rekonstrukce jednoho z nejvyužívanějších kulturních zařízení ve městě začala loni v létě a šlo o první obnovu sálu od zahájení jeho provozu v 60. letech minulého století. Práce na rozsáhlé opravě stály zhruba 26 milionů korun, 12 milionů korun získala radnice od ministerstva kultury. ČTK o tom informoval starosta Jan Bauer (ODS).

    Druhou největší loňskou investici města si vyžádal neutěšený stav sálu. Prachaticím také chybělo kvalitní zázemí pro pořádání plesů a větších společenských akcí. Nový je jak interiér objektu a mobiliář, tak i střecha a fasády. Prachatičtí radní už také rozhodli, jaké akce se v sále budou konat. "Půjde o plesy, taneční kurzy, konference, koncerty a mnoho dalších," uvedl Bauer.
    Radnice dlouho zvažovala, komu sál s kapacitou 250 míst k sezení a stovkou ke stání pronajme. Nakonec se přiklonila k variantě, že jej svěří do správy vlastních Kulturních a informačních služeb. Důvodem jsou prý zkušenosti jiných měst v kraji, například Písku, které měly problémy se soukromými nájemci.
    Národní dům tvoří komplex budov, jeho součástí je i historický Knížecí dům s jedinými dochovanými sgrafity ve městě ze 16. století. Národní dům v roce 1900 zakoupila Tělovýchovná jednota Sokol, přestavěla jej a v roce 1903 slavnostně otevřela. V domě v minulosti sídlily různé české spolky, kromě Sokola i Česká beseda nebo lidová knihovna. Městu dům patří od roku 1995, kdy ho koupilo od státu.
0 komentářů
přidat komentář