Pardubice chtějí vypovědět výtvarníky z galerie Mázhaus

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
06.05.2008 19:40
Pardubice

Pardubice - Pardubický magistrát chce dát výpověď Galerii Mázhaus, kterou provozuje v sousedství radnice několik let Unie výtvarných umělců pardubického regionu. Prostor by měl podle náměstkyně primátora Štěpánky Fraňkové sloužit pro charitativní akce a výstavy amatérských prací. Unie je krokem magistrátu zaskočena, nabízený náhradní prostor pro svou činnost v  Divadle 29 považuje za nevhodný.
    "V Pardubicích nám chybí důstojné prostory pro charitativní výstavy a podobně. V plné nahotě se to ukázalo při nedávné prodejní výstavě prací dětí z dětského domova v Hrochově Týnci. Takzvaná galerie na schodech do společenského sálu není důstojná a hlavně je poněkud skryta očím veřejnosti, což je pro podobné akce přinejmenším nevhodné," uvedla Fraňková. V nynějším Mázhauzu chce vystavovat například snímky z loňské fotosoutěže nebo výtvarné práce dětí z pardubických škol.
    Radnice nemá ve svém majetku jiné prostory, které by mohla pro podobné akce nabídnout. Galerie vznikla v přízemí renesančního domu na Pernštýnském náměstí vedle historické radnice, využívá i její atrium a gotické sklepení, takzvanou šatlavu. Město chce smlouvu o pronájmu vypovědět ke konci tohoto roku. Podle Fraňkové je objekt ideální, neboť ústí na Pernštýnské náměstí a procházejí tudy i svatby.
    Pardubičtí výtvarníci jsou postupem města zaskočeni. "Oficiálně jsme zatím žádné takové informace nedostali, s náměstkyní Fraňkovou teprve budeme jednat. Naše galerie je ale již dnes charitativní a považuji za velkou chybu, že lidé, kteří mnoho let studovali na výtvarných školách, by ztratili možnost vystavovat a prezentovat své práce veřejnosti. Divadlo i hudebníci mají v  Pardubicích svůj stánek, nevím, proč by výtvarníci neměli být vnímáni stejně," řekla ČTK Alexandra Prokopová, která výstavy v galerii Mázhaus organizuje. Podle ní výstavní síň musí na provoz shánět peníze z grantů kraje, ministerstva kultury, nadací podporujících umění a Evropské unie, podpora magistrátu by jinak nestačila.
    Město nabízí unii výtvarníkům náhradou například výstavní prostory v Divadle 29, které se věnuje alternativnímu umění. To je podle Prokopové nepřijatelné. "V těch prostorách je restaurace s kavárnou, navíc divadlo má svou dramaturgii, vystavují tam studující vysokých škol, práce jsou pověšené na stěnách. My ale často vystavujeme objekty a potřebujeme místo," řekla Prokopová.
0 komentářů
přidat komentář