V centru Plzně vyroste administrativní centrum za 500 milionů Kč

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
01.12.2005 19:00
Ostrava

    PLZEŇ - V centru Plzně, v areálu bývalé tiskárny Typos, vyroste za téměř půl miliardy korun administrativně obchodní centrum s plochou 22.000 metrů čtverečních. Avalon Business Centrum, které investuje česká finanční skupina Expandia a jehož developerem je pražská firma The Acred Group, bude otevřeno v březnu 2007. Novinářům to řekla Petra Caineová z Acredu, který je také spoluinvestorem stavby.
    "V Plzni je stále velká poptávka po moderních kancelářských prostorách, které budou tvořit necelých 11.000 metrů čtverečních plochy centra," uvedl její kolega Petr Kouřil.
    Projektu, který bude nabízet nájem zhruba 300 korun za metr čtvereční za měsíc, konkuruje nejvíce nedaleký výškový kancelářský komplex se 16 podlažími Business Center Bohemia. "Tento objekt má zhruba o 40 procent menší kancelářskou plochu a už je obsazený. Ceny jsou zhruba srovnatelné s námi," uvedl Tomáš Fencl z realitní kanceláře Colliers. Podle něj se v Praze pohybují ceny kanceláří o 40 až 50 procent výše.
    "V Plzni i v celém regionu je velký rozvojový potenciál, blízkost dálnice na Prahu i do Norimberka a na ruzyňské letiště je to necelou hodinu," uvedl Kouřil. Podle něj má už Acred podepsány předběžné smlouvy s několika americkými, německými i českými nájemci, u nichž preferuje dlouhodobou smlouvu minimálně na pět let. "Stávající nabídka kanceláří je velmi nízká," dodal. Kouřil uvedl, že se investor ani developer nebojí konkurence připravovaných staveb tří kongresových hotelů v Plzni. Právě ve středu začala budovat hotel v centru pražská firma ECM, která ho dokončí v prosinci 2006 a nabídne 4300 m² komerčních ploch.
    Avalon nabídne kanceláře s plochou od 240 do 1200 m2, což je ojedinělá nabídka v západních Čechách. Na místě vzniknou prodejny s plochou 2300 m², dále restaurace s kavárnou a další služby. Komplex bude složen ze šesti propojených budov, mezi nimiž bude 185 parkovacích míst.
    "Aktuálně se velmi zajímáme o realitní projekty. Plzeň je náš první mimopražský," řekl Tomáš Morava z Expandie, která vlastní tři české podniky, financuje projekty rizikového kapitálu a nově také stavby kanceláří a obchodů. V případě Acredu, který připravuje podobné velké projekty v Praze a Brně, je to zatím největší mimopražská stavba.
    Centrum už má stavební povolení a developer dnes předal staveniště dodavateli. Demolice části domů průmyslového objektu mezi ulicemi Kovářská, Poděbradova, Husova a U Tržiště začne už tento měsíc. Peníze na projekt půjčí Raiffeisenbank. Pronájem zajišťují realitní kanceláře Colliers International a M.I.P.A.
0 komentářů
přidat komentář