Dominikánské náměstí v Brně bude dalším prostranstvím s kašnou

Vložil
ČTK
06.05.2008 13:40
Brno

Brno - Dominikánské náměstí v centru Brna je dalším z  prostranství, na kterém by vedení města chtělo mít kašnu. Architektonickou soutěž na její podobu schválili městští radní. Objekt, který by měl mít podle nich podobu fontány, bude stát přímo před budovou Nové radnice, řekl ČTK primátor Roman Onderka.
    "Byl to kdysi Rybí trh, takže kašna by mohla vyjadřovat i tuto myšlenku," řekl o Dominikánském náměstí primátor. Návrh prý musí počítat s tím, že do vybudování fontány vloží město nejvýše 4,3 milionu korun. Návrhy umělců vyhodnotí komise v říjnu.
    Náměstí se má zcela změnit. Ve spodní části by měl za několik let vzniknout květinový trh. Z  prostranství také zmizí téměř všechna parkovací místa. U budovy radnice zůstanou pouze čtyři stání pro diplomaty nebo členy vlády. Na straně, kde je dům Jalta, by měly do náměstí zasahovat restaurační zahrádky.
    Podle Onderky město nejspíš ustoupí od myšleny nastěhovat do domu Jalta, který město získalo v  minulém volebním období kontroverzní směnou, úředníky. Zamýšlelo to minulé vedení Brna. Když se dům prodá, developer ho opraví a zřídí uvnitř byty, bude náměstí s Novou radnicí víc žít, domnívají se radní.
    Dominikánské náměstí je dalším prostranstvím v centru Brna, které mění svou podobu. Město už v minulosti opravilo náměstí Svobody, Jakubské náměstí a připravuje rekonstrukci Moravského náměstí i Zelného trhu. Na všech náměstích se má objevit vodní prvek. Na Jakubském náměstí už je studna, na náměstí Svobody fontána s verši Jana Skácela.
0 komentářů
přidat komentář

Související články