V New Yorku začala pětiletá rekonstrukce sídla OSN

Vložil
ČTK
06.05.2008 13:30
USA

New York

New York - Symbolickým poklepáním kladívka začala dnes v New Yorku rozsáhlá rekonstrukce sídla Organizace spojených národů, která by měla trvat pět let. Přestavba ústředí OSN, na jehož vzniku se před více než půlstoletím podílely takové architektonické veličiny jako Brazilec Oscar Niemeyer či Le Corbusier, bude stát odhadem 1,9 miliardy dolarů (asi 31 miliard korun).
    "Chceme, aby naše zařízení bylo bezpečnější a modernější, ekologičtější a hospodárnější," řekl při slavnostním zahájení přestavby generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle něj by po rekonstrukci newyorské sídlo OSN mělo být co nejšetrnější k životnímu prostředí, proto v něm bude fungovat systém na úsporu vody a elektrické energie a odstraněn bude také škodlivý azbest, který byl použit v původní konstrukci.
    Osmatřicetipatrové sídlo OSN je jednou z nejznámějších výškových budov New Yorku. Bylo dokončeno před 55 lety podle projektu týmu architektů, který vedl Američan Wallace Harrison. Budova stojí na parcele, která je mezinárodním teritoriem, a není tedy v právním slova smyslu na americkém území - proto povolování nepatřilo do kompetence newyorských stavebních úřadů.
    Rekonstrukce bude prováděna podle plánů Michaela Adlersteina a měla by být hotová v roce 2013. Do té doby na pět tisíc zaměstnanců OSN našlo útočiště v náhradních kancelářích v okolních čtvrtích.
0 komentářů
přidat komentář