Antimonopolní úřad dál čeká kvůli knihovně na názor z Bruselu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
02.05.2008 14:55
Praha

Praha - Antimonopolní úřad sice ve věci nové budovy Národní knihovny (NK) poslal své vyjádření na ministerstvo kultury, dále však spolupracuje s evropskými úředníky. Chce znát jejich názor na to, zda soutěž na podobu knihovny byla v souladu se zákonem. Předseda úřadu Martin Pecina však v dopise, který má ČTK k dispozici, jasně píše, že projektovou dokumentaci nelze zadat vítězi architektonické soutěže bez výběrového řízení.

    ÚOHS, který se knihovnou nyní zabývá již potřetí, však neřeší mezinárodní soutěž na podobu knihovny. NK jako zadavatel při soutěži uplatnila výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek a úřad, jehož zájmem jsou právě takové zakázky, to nezpochybnil.
    Pokud ale byla výjimka uplatněna, skončila podle Peciny se vznikem architektonické studie, tedy ukončením soutěže. Na vypracování projektu výjimku uplatnit nelze, a proto by podle předběžného názoru ÚOHS mělo následovat otevřené výběrové řízení. K tomu však NK podotýká, že jediným vlastníkem autorských práv vítězného návrhu je ateliér Future Systems Jana Kaplického; vítěz případného tendru na projektovou dokumentaci by přitom musel jeho práci detailně znát.
    ÚOHS ministerstvu píše, že si nechává na doporučení Bruselu zpracovat znalecký posudek z oblasti mezinárodního práva veřejného. Před několika dny se v médiích objevily údaje z posudku vypracovaného Právnickou fakultou UK, podle kterého soutěž nebyla v souladu se zákonem, NK podle něj nemohla zmíněnou výjimku ze zákona uplatnit. Pecina ho posílá do Bruselu, chce znát stanovisko Evropské komise, protože jeho úřad zatím nic podobného neřešil.
    Hodlá se také obrátit na evropské Generální ředitelství pro vnitřní obchod a služby. Na základě jeho odpovědi rozhodne, zda znovu zahájí správní řízení. ÚOHS se knihovnou zabýval již dvakrát, vždy na podnět dalších soutěžících architektů a vždy uvedl, že mu nepřísluší zabývat se regulérností soutěže. V dopise náměstkovi ministra kultury Františku Mikešovi Pecina opakuje, že pokud by úřad revidoval svá předchozí rozhodnutí, trvalo by to nejspíše několik měsíců.
    Národní knihovně ale jde o čas, pokud do konce letošního roku nebude mít stavební povolení, neprodá jí Praha pozemky na Letné. Znovu také vyvstala otázka peněz. Premiér Mirek Topolánek serveru Aktuálně.cz řekl, že jeho vláda nedá na stavbu knihovny více než dvě miliardy korun. Stavba se nyní odhaduje na sumu mezi třemi a pěti miliardami korun.
    Podle Topolánka je absolutní prioritou vlády oprava Klementina, druhým důležitým výdajem pak jsou peníze na opravu Národního muzea. "I na to vláda má prostředky," uvedl Topolánek.
    Pecina v dopise ministerstvu komentuje i vyjádření Mezinárodní unie architektů (UIA), podle jejíž pravidel se soutěž na podobu knihovny konala. UIA dvakrát uznala výsledky soutěže, uvedla ale také, že řada návrhů včetně vítězného nesplnila kritéria soutěže. "Pokud by byla soutěž posuzována podle zákona o veřejných zakázkách, ... nebyla by u ní splněna podmínka rovného zacházení s jednotlivými uchazeči," uvedl Pecina.
    Na dotaz náměstka Mikeše také uvedl, že pokud zadavatel soutěže pochybuje o vlastním postupu při soutěži, či při postupu poroty, nemá ÚOHS žádné výhrady vůči případnému zrušení soutěže ze strany zadavatele.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
No, konečně
Václav Průcha
02.05.08 06:52
Adorace Mistra
Dr. Lusciniol
04.05.08 09:25
zobrazit všechny komentáře