Řím: Nový starosta chce z centra odstranit Meierovo muzeum

Vložil
ČTK
02.05.2008 12:20
Itálie

Řím

Řím - Nově zvolený římský starosta Gianni Alemanno už během prvních dní ve funkci udělal radost konzervativně naladěným Italům, kterým se nelíbí moderní muzeum Ara Pacis v historickém centru Říma. Oznámil totiž, že uvažuje o rozebrání minimalistické stavby amerického architekta Richarda Meiera a jejím přemístění někam mimo střed metropole. Stavbu muzea, které se pro veřejnost otevřelo v roce 2006, posvětilo předchozí levicové vedení města.

    "Meierova budova by se měla rozebrat," naznačil Alemanno své plány. "Stavba by se měla přemístit... i když to teď zjevně není naše priorita," dodal. Starosta však také připustil, že o přemístění muzea by zřejmě uspořádal referendum a nechal definitivně rozhodnout občany.
    Prosklená stavba muzea, v níž se ukrývá oltář míru vztyčený v prvním století císařem Augustem na počest jeho válečných vítězství, stojí na břehu řeky Tiber, přímo v historickém centru města. Bouřlivé debaty o podobě muzea začaly už v roce 1995, kdy architekt Meier zakázku na jeho stavbu získal.
    Tradicionalisté namítali, že ultramoderní stavba bude v sousedství historických antických památek působit rušivě. Kritici pak budově přiřkli spoustu nelichotivých přezdívek a tvrdili, že vypadá jako benzínka. Tehdejší radnice však nakonec realizaci projektu i přes odpor části veřejnosti prosadila.
    Nejsilnější námitky měla proti stavbě tehdejší pravicová opozice na římské radnici - v nedávných volbách starosty ale po 15 letech uspěla právě pravice. Její kandidát Alemanno porazil svého levicového soupeře, bývalého ministra kultury Franceska Rutelliho. Výsledek hlasování znamenal další oslabení italské levice, která prohrála i dubnové parlamentní volby.
    Třiasedmdesátiletý Američan Richard Alan Meier je jedním z nejvýznamnějších současných světových architektů. Je už přes 20 let držitelem Pritzkerovy ceny, která je považována za nejvyšší ocenění jednotlivce v oblasti architektury, a má za sebou desítky projektů. Je například autorem Muzea současného umění v Barceloně nebo Gettyho centra v Los Angeles. Meier je také jeden z mála světových architektů, který navrhoval i pro Českou republiku - jeho dílem je projekt na dostavbu pražské pankrácké pláně.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
muhaha - ultramoderní stavba
Jakub Filip Novák
02.05.08 12:40
...
Viktor Vlach
02.05.08 01:43
starosta je pašák
Eva Sadílková
02.05.08 01:50
zavádějící informace...
Pedro González
02.05.08 04:13
Konec (neo)marxistické fantazie?
Martin Horáček
02.05.08 05:42
zobrazit všechny komentáře

Související články